Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αϊτή: Ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό

Η Αϊτή τιμά σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12 Ιανουαρίου του 2009 που προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους 1,2 εκατομμύρια.
Η πρώτη τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά από ομαδικό τάφο κοντά το Πορτ-ο-Πρενς, παρουσία του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ.
Οι κυριότερες εκδηλώσεις μνήμης θα τελεστούν σήμερα, την ακριβή ώρα που ο σεισμός έπληξε τη χώρα. Οι Αϊτινοί θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή και θα αφήσουν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Υπαίθρια λειτουργία θα τελεστεί στα ερείπια του καθεδρικού ναού του Πορτ-ο-Πρενς.
Δώδεκα μήνες μετά την καταστροφή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου παραμένει πληγωμένη, όπως μαρτυρούν οι 800.000 πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν σε καταυλισμούς.
Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια της προσφερθείσας βοήθειας, η ανοικοδόμηση δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, ενώ η κερδοσκοπία από την μικρή και διεφθαρμένη ελίτ της χώρας έχει λάβει επικές διαστάσεις.
Προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις προς τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την Αϊτή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος στη χώρα Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την «οργή» του για τους αργούς ρυθμούς της ανοικοδόμησης και ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για «σταθερή και μακροπρόθεσμη» υποστήριξη.
Εκτός των αργών ρυθμών της ανοικοδόμησης, της οποίας τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει αισθητά στον πληθυσμό, οι Αϊτινοί βρίσκονται από τα μέσα Οκτωβρίου αντιμέτωποι με την επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.700 ανθρώπων.
Η πρώτη επέτειος του σεισμού βρίσκει την Αϊτή βυθισμένη σε πολιτική κρίση, λόγω του αμφισβητούμενου αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δεσμεύθηκε να υποβάλει εντός των προσεχών ημερών την έκθεσή του για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις αρχές της Αϊτής πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει καθορισθεί, όπως και οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν.
Χθες, ο Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει την προεδρία στις 7 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το σύνταγμα της Αϊτής, διότι τότε δεν θα υπάρχει ακόμη εκλεγμένος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου