Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πνευματικό αφιέρωμα, στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Στις 3 Ιανουαρίου 2011 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κοίμηση του κορυφαίου Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και όπου γης υπάρχουν Έλληνες, με κάθε τρόπο, με συνέδρια, διαλέξεις, αφιερώματα, ομιλίες, παραστάσεις, διδασκαλίες και αναλύσεις τιμούν το γεγονός αυτό.
Αν και έχει περάσει λοιπόν ένας αιώνας απουσίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη απ’ αυτή τη ζωή, όχι μόνο δεν τον κρατούν σε απόσταση, αλλά προκαλεί μια νοσταλγία, μιαν ανάγκη: να πάμε όσο γίνεται πιο κοντά του, ν’ ακούσουμε τον ήρεμο και βαθύτατα παρηγορητικό του λόγο, αλλά και να επικοινωνήσουμε με μια από τις πιο γνήσιες εθνικές δυνάμεις, και από κει να πάρουμε θάρρος και αισιοδοξία.

Ο Δήμος Σκιάθου κάθε χρόνο έχει καθιερώσει να τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου συμπατριώτη του με μια εκδήλωση – θεσμό.
Καλεί λοιπόν τους Σκιαθίτες και επισκέπτες του νησιού να συμμετάσχουν στο πνευματικό αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου στις 19:00.

Θα περιλαμβάνει:
·        Χαιρετισμό του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νικολάου Πλωμαρίτη
·        Ομιλία με θέμα: Ο ανέστιος και πλάνης «Αμερικάνος» του Αλ. Παπαδιμάντη από τη φιλόλογο και γενική γραμματέα της Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών κα Βασιλική Λαμπροπούλου
·        Θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος» του Αλ. Παπαδιαμάντη από την εταιρία θεάτρου «Ηθικόν ακμαιότατον».

Οι συντελεστές της δραματοποιημένης διήγησης του χριστουγεννιάτικου αυτού Παπαδιαμαντικού διηγήματος είναι: σκηνοθεσία – ερμηνεία ο Θανάσης Σαράντος, μουσικός – ηχητικός αυτοσχεδιασμός ο Λάμπρος Πηγούνης, σκηνικά – κοστούμια  η Λίνα Μότσιου, διεύθυνση παραγωγής η Ζωή Κανελλοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη ο Δημήτρης Κερεστεντζής, βοηθός σκηνογράφου ο Χρήστος Λάσκαρης, φωτογραφίες η Μαριλένα Σταφυλίδου & ο Τάκης Βεκόπουλος.
Στη διοργάνωση της επετειακής αυτής εκδήλωσης συμβάλλουν το Σπίτι- Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη και η Δημοτική Επιχείρηση Αναπτυξιακή Σκιάθου.

Πηγή: Δήμος Σκιάθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου