Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζουν όλα στα ενοικιαζόμενα της Μαγνησίας

Σε νέο καθεστώς φορολόγησης υποβάλλονται οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Η νέα αυτή ρύθμιση επηρεάζει πάνω από 1.100 ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη χερσαία Μαγνησία αλλά και στα νησιά των Β. Σποράδων και ειδικότερα τους μικροϊδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μονάδες μέχρι επτά δωμάτια.

Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν πως το νέο καθεστώς φορολόγησης δεν θα προσφέρει χρήματα στο κράτος, ενώ θα ταλαιπωρήσει στο έπακρο εκατοντάδες ανθρώπους του τουρισμού.
Αντίθετοι στη νέα φορολόγηση που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου είναι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νίκο Κλειτσογιάννη, το καθεστώς που επιβάλλεται δεν θα προσδώσει τα έσοδα που επιθυμεί η κυβέρνηση στο ταμείο του κράτους, ενώ θα εντείνει την ταλαιπωρία και τον φόβο στους ιδιοκτήτες μικρών μονάδων.
Πώς θα γίνει αυτό; Ο κ. Κλειτσογιάννης σημείωσε πως

μέχρι πρόσφατα οι ιδιοκτήτες που είχαν στην κατοχή τους μέχρι επτά ενοικιαζόμενα δωμάτια είχαν αυτοτελή φορολόγηση ανάλογα με τα δωμάτια που είχαν στην κατοχή τους. Έτσι κάθε χρόνο, πλήρωναν στο κράτος συγκεκριμένα ποσά και δεν συμπλήρωναν φορολογική δήλωση.
Με την κατάργηση όμως του νόμου οι μικροϊδιοκτήτες μπαίνουν σε φορολογικό καθεστώς ίδιο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων. Κάθε τρεις μήνες δηλαδή θα πρέπει να δηλώνουν τις καταστάσεις και αυτές να θεωρούνται από τους λογιστές.
«Με τον παλιό νόμο πληρώναμε περισσότερα απ’ ότι θα πληρώνουμε τώρα. Εκεί που το κράτος για παράδειγμα λάμβανε 1 εκ. ευρώ από την αυτοτελή φορολόγηση, τώρα πιστεύω ότι δεν θα λάβει ούτε 300.000 ευρώ. Εμείς από την πλευρά μας θα βρισκόμαστε σε συνεχή ταλαιπωρία ανά τρίμηνο, τη στιγμή που τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν έχουν δουλειά όχι το χειμώνα, αλλά ούτε και το καλοκαίρι και θα ζούμε υπό το φόβο της ΥΠΕΔΑ μην τυχόν και έχουμε λάθη στις καταστάσεις μας», σχολίασε ο κ. Κλειτσογιάννης.
Στη χερσαία Μαγνησία δραστηριοποιούνται 400 ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, το 60% των οποίων είχαν αυτοτελή φορολόγηση, ενώ στα νησιά των Β. Σποράδων ο αριθμός των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων ξεπερνά τους 700 και πάνω από 60% θα ενταχθούν στη νέα φορολόγηση.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν από επτά δωμάτια και άνω, η φορολόγηση δεν αλλάζει, ωστόσο η πτώση των τιμών που κυμαίνεται από 20-30% θα επιφέρει ζημία. Ο κ. Κλειτσογιάννης σημείωσε τέλος πως η εποχή είναι πολύ δύσκολη για τον τουρισμό και πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οδηγούνται στον αφανισμό.
Πηγή: Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου