Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τέλος στα «45άρια» - Συμβούλιο ελέγχου των εσόδων –εξόδων – συμβάσεων δήμων & περιφερειών


Τέλος στις απευθείας αναθέσεις, στις κατατμήσεις συμβάσεων ή στα γνωστά «σαρανταπεντάρια», έλεγχο του ανεξέλεγκτου δανεισμού των δήμων, έλεγχο που οφείλουν να εισπράττουν (π.χ. τραπεζοκαθίσματα) και  δεν εισπράττουν, ύψος χρεών κ.α. αποτελούν το αντικείμενο του  τριμελούς συμβουλίου που συγκροτήθηκε για να  ελέγχει τα οικονομικά των δήμων. Στο 3μελές αυτό συμβούλιο, συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Με «τρόικα για τους ΟΤΑ» παρομοίασε το Συμβούλιο  ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννης Καραβοκύρης.
Στις αρμοδιότητες του συμβουλίου είναι  να διαπιστώνει εαν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου. Επίσης, να ελέγχει  τα έσοδα, καθώς πολλοί Δήμοι διαθέτουν επιχειρήσεις και αποκομίζουν πόρους από τη λειτουργία τους, ενώ θα κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν δεν αυξάνουν τα έσοδά τους  ώστε να μην προχωρούν  σε δανεισμούς είτε σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών.
Έλεγχος και στις μικρές συμβάσεις
Ενώ μέχρι τώρα στους ΟΤΑ, ο προσυμβατικός έλεγχος αφορούσε μόνο έργα μεγάλου προϋπολογισμού, τώρα επεκτείνεται και σε έργα ύψους 100 έως 500.000 ευρώ. Επίσης, ενώ οι νομαρχίες ελέγχονταν ως τώρα μόνο κατασταλτικά, οι αιρετές περιφέρειες πλέον θα ελέγχονται τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά, όπως ακριβώς και οι Δήμοι.
«Στο χώρο της σύναψης συμβάσεων υπάρχει μεγάλη καχυποψία για αδιαφανείς συναλλαγές. Οι συμβάσεις είναι η κερκόπορτα που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφανείς συναλλαγές Γι' αυτό και παρεμβαίνουμε με τον έλεγχο που ασκούμε πριν την υπογραφή τους», αναφέρει ο κ. Καραβοκύρης και προσθέτει: «Ακούμε πολλές φορές για απευθείας αναθέσεις, ή κατατμήσεις συμβάσεων ή για «σαρανταπεντάρια». Αυτά πρέπει να τερματιστούν. Δεν μπορεί να μην τηρείται η διαδικασία του διαγωνισμού για ένα έργο ύψους 100.000 ευρώ και να κατακερματίζεται σε χαμηλότερου ύψους έργα».
 Στο επιχείρημα δε, ότι προκύπτουν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες , ο πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός έκτακτου αποθεματικού.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου