Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

17 ξενοίκιαστα καταστήματα στην Παπαδιαμάντη!

<>
Ενοίκια - μαμούθ βάζουν θηλιά σε επιχειρηματίες της Σκιάθου, οι οποίοι μπροστά στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης που συνεχώς στενεύει βρίσκουν μοναδική διέξοδο στα λουκέτα! Η Παπαδιαμάντη, ο κεντρικότερος δρόμος της Σκιάθου, μετρά ήδη 17 ξενοίκιαστα καταστήματα και είναι ακόμη η αρχή…

Τα αποτελέσματα της οικονομικής στενότητας είναι πλέον εμφανή. Η κρίση στα εμπορικά καταστήματα αλλά και στα καταστήματα εστίασης επιδεινώνεται συνεχώς και οι αδιάθετοι χώροι αυξάνονται, ενώ όσοι καταστηματάρχες μπορούν, μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους για να μειώσουν το κόστος ενοικίασης. Όπως είχε προβλεφθεί, ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος, καθώς η αγορά «στέγνωσε από χρήμα».

Μπορεί βέβαια ακόμα να είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι καταστηματάρχες είναι από τους πρώτους που βιώνουν την κρίση και θα είναι μάλλον από εκείνους που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα.

Οι καταστηματάρχες της Σκιάθου, και ειδικά όσοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στην παραλία και την Παπαδιαμάντη, είναι αγανακτισμένοι και κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή.

Τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν είναι πραγματικά υπέρογκα, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν μπει λουκέτα σε 17 καταστήματα και σιγά – σιγά η αγορά όλο και ερημώνει.

Αυτό που θορυβεί ακόμα περισσότερο εμπόρους και καταστηματάρχες αλλά και τους αρμόδιους είναι πως οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα καταστήματα που μένουν άδεια στην Παπαδιαμάντη, καθώς κανείς πλέον δεν παίρνει εύκολα το ρίσκο να κάνει επενδύσεις.

Στη δίνη της καταστροφής, μετά από την δραματική πτώση του τζίρου του λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του υπέρογκου ενοικίου, πιάστηκε και ο επί πολλά χρόνια επιχειρηματίας στη Σκιάθο Γιώργος Καρεπίδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στην παραλία του νησιού. Ο κ. Καρεπίδης καλείται να πληρώνει ενοίκιο της τάξης των 50.000 ετησίως, 4.170 ευρώ δηλαδή το μήνα!

Πριν 1.5 περίπου μήνα ο επιχειρηματίας - ενοικιαστής δέχθηκε έξωση, ωστόσο την προηγούμενη Πέμπτη κέρδισε την ανακοπή του εξωδίκου και το Μάρτιο εκδικάζεται η υπόθεσή του για επαναφορά των ενοικίων στο μισό, στο 50% δηλαδή του σημερινού μισθώματος.

«Η αφορμή της αγωγής μου για μείωση του ενοικίου οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου στο μαγαζί τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να αντεπεξέλθω στο πάρα πολύ υψηλό ενοίκιο», αναφέρει ο κ. Καρεπίδης.

Ο ίδιος προσθέτει πως εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, επιπλέον το ενοίκιο που καλείται να πληρώνει είναι υπερβολικό σε σχέση και με τα ενοίκια που πληρώνουν οι διπλανοί καταστηματάρχες.

«Οι συνάδελφοι δεν πληρώνουν τα ίδια ενοίκια. Και εκείνοι έχουν πολύ υψηλά μισθώματα, αλλά στην δική μου περίπτωση το μίσθωμα είναι περίπου 70% πάνω», διευκρινίζει ο επιχειρηματίας.

Πηγή: Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου