Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Εμεινε από λεφτά ο ΕΟΤ

Στον αέρα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων προβολής του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν στις ξένες αγορές να είναι σχεδόν μηδαμινά.
Παράλληλα, αδύνατη είναι πλέον η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους που υφίσταται από δράσεις διαφήμισης και προβολής, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί σε παρελθόντα έτη του 2010.
Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΕΟΤ για τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα υφίστανται παλαιά χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ, κυρίως προς

 κατασκευαστικές εταιρείες περιπτέρων σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά και προς ελληνικά ΜΜΕ. Επίσης, μικρό ποσοστό αφορά οφειλές προς μικρά ΜΜΕ του εξωτερικού, αφού στα μεγάλα τα χρέη έχουν αποπληρωθεί κανονικά.
Ο ΕΟΤ είχε υπολογίσει ότι κατά τη διαδικασία αποπληρωμής θα πετύχαινε, κατόπιν διαπραγματεύσεων και ζητώντας εκπτώσεις, τη μείωση του συνολικού χρέους κατά 5 εκατ. ευρώ ώστε να δώσει 40 εκατ. ευρώ. Με τα 50 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει να διασφαλίσει από το υπουργείο Οικονομικών θα αποπλήρωνε τα παλαιά χρέη και θα διέθετε για τη φετινή σεζόν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για δράσεις διαφήμισης και προβολής του ελληνικού τουρισμού.
Μετά την εξέλιξη της απόρριψης του αιτήματος από το υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορεί να γίνει τίποτε από τα δύο. Το ποσό των 10 εκατ. που είχε προϋπολογίσει θα ήταν το μικρότερο που έχει δοθεί ποτέ για την προβολή του ελληνικού τουρισμού και υποπολλαπλάσιο των κονδυλίων που διαθέτουν όλοι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ελλάδας στις ξένες αγορές.
Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος είχε αναφέρει πριν από ένα μήνα ότι φέτος ο προϋπολογισμός για τη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού θα ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι που είχε διατεθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που εισέρχονται στα ταμεία του ΕΟΤ, ως ποσοστό επί των εσόδων του καζίνο της Πάρνηθας, θα παρουσιάσουν περαιτέρω μείωση φέτος, λόγω της κρίσης που έχει χτυπήσει και τις επιχειρήσεις του τζόγου. Ηδη, τα κονδύλια αυτά υπολογίζονται στα 30 εκατ. ευρώ και διοχετεύονται για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων του οργανισμού.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε την απόφαση για την κατάργηση των παραρτημάτων εννέα γραφείων εξωτερικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Πρόκειται για τα γραφεία στον Καναδά με έδρα το Τορόντο, στη Δανία με έδρα την Κοπεγχάγη, στη Φινλανδία με έδρα το Ελσίνκι, στην Ελβετία με έδρα τη Ζυρίχη, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στο Αμβούργο, στη Ρώμη και στη Σαγκάη.
Από την απόφαση αυτή προκαλείται δαπάνη 1,6 εκατ. ευρώ η οποία έχει υπολογισθεί ότι υπερκαλύπτεται από την εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας των υπό κατάργηση παραρτημάτων των γραφείων εξωτερικού, που εκτιμάται στα 1,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει αποφασισθεί η μεταφορά της έδρας των γραφείων όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Νέα Υόρκη στα γραφεία Τύπου ή στις ελληνικές πρεσβείες.

Πηγή: Κυκλάδες News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου