Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου από τις αρχές Ιανουαρίου. Είχε εισαχθεί με συμπτώματα εμφράγματος και βαριά πνευμονία.
 
Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.
Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ως φοιτητής εντάχθηκε το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Τότε ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα. 
Ο Μιλτιάδης Έβερτ εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ήταν ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το 1974. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη βουλευτής. Το 1976 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τον τοποθετεί στη
 
θέση του υφυπουργού Οικονομικών. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το υπ. Βιομηχανίας και το υπ. Οικονομικών.
Μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1984 και την παραίτηση του Αβέρωφ στηρίζει τον Κωστή Στεφανόπουλο για την αρχηγία, έναντι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος επικράτησε, καθώς εκτιμήθηκε ως ο ιδανικότερος αρχηγός για να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δήμαρχος Αθηναίων
Το 1986 αποτελεί έναν σταθμό την πολιτική πορεία του. Επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Εποχή" και κερδίζει τον δήμο της Αθήνας, ο οποίος από το 1975 ελέγχεται από την Κεντροαριστερά.
Αρχικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προτείνει στο Γεώργιο Ράλλη να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας. Όμως, η διαρροή της είδησης της συνάντησης Ράλλη - Μητσοτάκη οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό να αρνηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και έτσι επελέγη ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Στον πρώτο γύρο έλαβε 44,57%, ποσοστό που ήταν τo μεγαλύτερο που πήρε υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα μετά την μεταπολίτευση. Στη διάρκεια της θητείας του πρωτοστατεί στις προσπάθειες για ίδρυση μη κρατικών ραδιοσταθμών, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Με πρωτοβουλίες του, "στήνεται" ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στη χώρα ο «Αθήνα 9,84».

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα "μαχητικό πολιτικό, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του". "Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξη" πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που είχε με τον Μ. Έβερτ όταν ήταν υπουργός Παιδείας, καθώς και για την ελεύθερη ραδιοφωνία, κι αυτό, όπως ανέφερε, "παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές".
"Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ. Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα" ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αν. Σαμαρά.
"Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό Άνθρωπο, το μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
"Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
"Ήταν ένας έντιμος πολιτικός, συνεπής στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
"Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής. (...) Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής" ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ν.Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου