Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτείται ο Μουμπάρακ από ώρα σε ώρα - Πανηγυρίζουν ήδη στην πλατεία Ταχρίρ

Έτοιμος να ικανοποιήσει το αίτημα του λαού του και να αποχωρήσει από την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του BBC!
Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος NDP δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να απευθύνει απόψε διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό και «ελπίζει» να ανακοινώσει πως μεταβιβάζει τις εξουσίες του στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν.
Σιγά σιγά, όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετάδωσαν την είδηση για την επικείμενη παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου. Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η απόφαση για το αν ο Μουμπάρακ θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο πρωθυπουργός Άχμεντ Σαφίκ, υποστήριξε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση. Τις φήμες παραίτησης διέψευσε νωρίτερα και ο υπουργός Πληροφοριών, Ανάς ελ-Φέκι.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, πάντως, έχει φροντίσει τις κρίσιμες αυτές ώρες να μη βρίσκεται στο Κάιρο, όπου η εξέγερση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, έχει μεταβεί στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με το Ak Jazeera, νωρίτερα, η ηγεσία του στρατού απέτρεψε τον Μουμπάρακ από το να απευθύνει διάγγελμα μεταβίβασης της εξουσίας στον αντιπρόεδρο.
Και όλα αυτά ενώ συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση στη χώρα. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού».
Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο και προκαλεί εντύπωση ότι στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονται ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.
Η συνεδρίαση των στρατιωτικών, η μετάβαση των εξουσιών στον Ομάρ Σουλεϊμάν ενισχύουν -αν όχι επιβεβαιώουν- τις φήμες των προηγούμενων ημερών περί πραξικοπήματος για την πτώση Μουμπάρακ από την εξουσία.
Δεν αποκλείεται, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών και έχοντας εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο του στρατού, ο Σουλεϊμάν (άνθρωπος με παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ισραήλ) να επιχειρήσει να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Τα νέα έχουν σκορπίσει θύελλα ενθουσιασμού στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που παραμένει στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου και περιμένει πως και πως να μάθει αν οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ θα επιβεβαιωθούν.
Ήδη πάντως, το κλίμα είναι πανηγυρικό! Σε αυτό συνέβαλε και η εμφάνιση του Χάσαν αλ-Ροουένι, αξιωματικού του στρατού, που χωρίς να δηλώσει ρητά ότι ο Μουμπάρακ θα παραιτηθεί, είπε στους διαδηλωτές πως «ό,τι ζητούν θα πραγματοποιηθεί».
Μιλώντας από μια εξέδρα ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν ασφαλή τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα «το καθεστώς έπεσε».

Πηγή: News It

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου