Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σύνταξη στα 60 με 4.500 ένσημα

Αφορά γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ. Τι προβλέπει η εγκύκλιος. Ποιες γυναίκες αφορά και από πότε θα ισχύσει.


Σύνταξη σε ηλικία 60 ετών δικαιούνται οι γυναίκες που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είχαν 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και παράλληλα είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Ιδρύματος, όπου αποσαφηνίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών-ασφαλισμένων στο Ταμείο.
Για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται από το ανωτέρω ηλικιακό όριο των 60 ετών. Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη έχει κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, τότε ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας.
Συγκεκριμένα φέτος -για όσες γυναίκες δεν θεμελίωσαν πέρυσι δικαίωμα- το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 61ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 56ο έτος για μειωμένη με 15 έτη ασφάλισης. Την επόμενη χρονιά θα απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη και του 57ου έτους για μειωμένη και ούτω καθεξής.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας θα συνεχιστεί μέχρι το 2015, οπότε η «έξοδος» θα γίνεται στο

65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ό για μειωμένη (αυτό ισχύει ήδη για τους άντρες ασφαλισμένους). Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, σε όλες τις περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει ακόμα το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είχαν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας. Για το θέμα αυτό το ΙΚΑ περιμένει το επόμενο διάστημα την απάντηση του υπουργείου Εργασίας.
Στην εγκύκλιο του Ιδρύματος γίνεται αναφορά και στη συνταξιοδότηση μητέρων των οποίων το τέκνο δεν είναι πλέον στη ζωή. Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992, που μέχρι το τέλος του 2010 συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος και με πλήρη στο 55ο έτος, χωρίς να εξετάζεται εάν κατά τη συμπλήρωση αυτών των ορίων συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.
Oπως τονίζεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, «το δικαίωμα δε αυτό δεν θίγεται από ενδεχόμενες μεταβολές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ασφάλισης, πολύ δε περισσότερο από το γεγονός της ενδεχόμενης μετέπειτα απώλειας του τέκνου. Εφόσον, λοιπόν, παρουσιάζονται μητέρες οι οποίες κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των 5.500 ημερών εργασίας είχαν ανήλικο τέκνο, το οποίο σήμερα που ζητούν τη σχετική συνταξιοδότηση δεν υπάρχει στη ζωή, το θεμελιωμένο δικαίωμά τους δεν θίγεται και είναι δυνατό να τους καταβληθεί η αιτούμενη σύνταξη».
Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου