Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Νέο θρίλερ με Μουμπάρακ, φήμες πως εγκατέλειψε τη χώρα – Οργισμένοι οι διαδηλωτές

Η άρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ικανοποιώντας το κυριότερο αίτημα των εξεγερμένων Αιγυπτίων και οι δεσμεύσεις του για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λάδι στη φωτιά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος «κατάφερε» να εξοργίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν καθημερινά και το κλίμα την Παρασκευή, ημέρα αργίας και προσευχής για τη χώρα, είναι τεταμένο παντού: στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ. Στην Αλεξάνδρεια, μάλιστα, Στην Αλεξάνδρεια οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τη ναυτική βάση του Ρασετίν και το στρατόπεδο του Σίντι Γκάμπερ. (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert).

Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα δεν έμειναν στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα. Περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, ενώ ένταση σημειώθηκε και έξω από το προεδρικό μέγαρο. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί παντού και από το μεσημέρι ξεκίνησε ακόμη ένα

θρίλερ: το που βρίσκεται ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μια μέρα αφού μεταβίβασε σημαντικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομάν Σουλεϊμάν, πήρε την οικογένειά του και εγκατέλειψε το Κάιρο. Αναχώρησαν πως άγνωστη κατεύθυνση από στρατιωτική βάση στα προάστια της πρωτεύουσας. Η πληροφορία μεταδόθηκε και σύμφωνα με άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι η προεδρική οικογένεια μεταβαίνει στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στρατός φαίνεται πως στηρίζει τις εξαγγελίες Μουμπάρακ για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση. Για αυτό και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και αν επιστρέψει η χώρα στους κανονικούς της ρυθμούς. Πολλοί θεωρούν ότι ακόμη και τώρα που ο Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία, εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο, είναι ο στρατός.

Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγωνιούν για τη στάση που θα κρατήσουν οι στρατιώτες στο ενδεχόμενο επεισοδίων. Για την ώρα, πάντως, όσο απογοητευμένο και οργισμένο κι αν είναι το πλήθος, δε δείχνει βίαιες διαθέσεις.

Εκτός όμως από το λαό του, ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει εκνευρίσει και τη διεθνή κοινότητα. Ο Λευκός Οίκος εκτέθηκε χθες όταν ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως ήρθε η ώρα για αλλαγή (σ.σ. η CIA επιβεβαίωνε τις φήμες παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου), ενώ σήμερα, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουνσεν μίλησε με σκληρά λόγια: «Ο Μουμπάρακ είναι παρελθόν. Πρέπει να παραιτηθεί!».

Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου