Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας: Στο επίκεντρο το περιβάλλον

Στο περιβάλλον ήταν αφιερωμένη η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, καθώς, όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, «το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι».
Ο κ. Αγοραστός τόνισε, ότι η αιρετή Περιφέρεια «ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία» και επιζητεί «τη σύγκλιση απόψεων και τη συνεργασία όλων των παρατάξεων με απόλυτο σεβασμό στην προσέγγιση που έχει κάθε παράταξη στα γενικότερα ζητήματα».

Όπως ανέφερε εξάλλου, ότι η αιρετή Περιφέρεια ξεκινά συμβολικά τις παρεμβάσεις από το «σπίτι» της και ήδη μελετώνται ποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες ώστε στα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, θα εξεταστεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των κτιρίων ή εναλλακτικά «πράσινων ταρατσών». Παράλληλα εξετάζεται η ιδέα της εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος μετατροπής ενός κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε «πράσινο», οικολογικό κτίριο με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και φιλικό προς το περιβάλλον».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε επίσης,

 τη σύσταση «Θεσσαλικού FORUM για το Περιβάλλον», ως βασικού θεσμού διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για την Περιβαλλοντική Πολιτική στη Θεσσαλία αλλά και την δημιουργία επιτροπής για το Περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θίχθηκαν όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στην Θεσσαλία και όχι μόνον, ενώ για μία ακόμη φορά ο κ. Αγοραστός συνέστησε «επαγρύπνηση και εγρήγορση» για το θέμα των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα.

Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας, τόνισε. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της επαρχίας Ελασσόνας και γενικότερα της Θεσσαλίας καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι για την αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαπραγμάτευτες.
Κόκκινη γραμμή τράβηξε επίσης ο κ. Αγοραστός και όσον αφορά τα έργα του Αχελώου καθώς και γενικότερα στα αρδευτικά έργα, για τα οποία είπε ότι θα συζητηθούν εκτενώς σε άλλη συνεδρίαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου