Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σε λίγο ο στρατός θα ανακοινώσει κάτι σημαντικό – Χιλιάδες διαδηλωτές είναι ήδη στην πλατεία Ταχρίρ


Το Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε πριν από λίγο πως το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων θα προβεί "σε λίγο σε μια σημαντική ανακοίνωση". Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ήδη χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταχρίρ και σήμερα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων 18 ημερών.
 
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ, υπό την πίεση ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης , μεταβίβασε χθες εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας στην εξουσία και προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.
 
"Αποφάσισα να μεταβιβάσω στους αντιπρόεδρο τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας κατ΄εφαρμογήν του συντάγματος", δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό.
 
Μετά την ομιλία, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον Σάμε Σούκρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι "ο Όμαρ Σουλεϊμάν είναι εις το εξής ντε φάκτο πρόεδρος της χώρας".
 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσιών δεν είναι "επαρκής".
 
"Η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το διάγγελμα.
 
Στο Κάιρο οι εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ προκάλεσαν την απογοήτευση και την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.
 
"Εχω συνείδηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτό το σταυροδρόμι ... και αυτό μάς επιβάλλει να θέσουμε επάνω απ΄όλα τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας...Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο", είπε ο αιγύπτιος πρόεδρος αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, στις οποίες έχει δεσμευθεί να μην είναι υποψήφιος.
 
Ο αντιπρόεδρος κάλεσε λίγο αργότερα τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεσμευόμενος "για τη διατήρηση της ασφάλειας" και "τη διαφύλαξη της επανάστασης των νέων".
 
Νέες προσκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα απευθύνθηκαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Στην πλατεία Ταχρίρ εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο φωνάζοντας: "Κάτω ο Μουμπάρακ", "Δίνε του, δίνε του".
 
Άλλοι πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. "Στρατέ της Αιγύπτου, πρέπει να κάνεις μία επιλογή, το καθεστώς ή ο λαός".
 
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος "θα εκραγεί" και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει "για να σώσει τη χώρα".
 
Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε επίσης την τροποποίηση πέντε άρθρων του συντάγματος και την κατάργηση ενός έκτου.
 
Τα άρθρα αυτά επιβάλλουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις στην υποβολή υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές ή δεν προβλέπουν χρονικό όριο για την προεδρική θητεία.
 
Αλλά άρθρα του συντάγματος περιορίζουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ή επιτρέπουν στον πρόεδρο να αποφασίζει την προσαγωγή ενώπιον στρατοδικείου κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση.
 
Το άρθρο 189 προβλέπει ότι μόνο ο πρόεδρος της χώρας και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έχουν το δικαίωμα να προτείνουν συνταγματικές τροπολογίες.
 
Ο Χόσνι Μουμπάρακ απάντησε επίσης στις επανειλημμένες εκκλήσεις πολλών χωρών και ειδικότερα των ΗΠΑ για ειρηνική πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο.
 
"Δεν υπέκυψα ποτέ σε ξένες διαταγές, διαφύλαξα πάντα την ειρήνη και αγωνίσθηκα για την Αίγυπτο και τη σταθερότητά της. Δεν επιζήτησα ποτέ την εξουσία", είπε επαναλαμβάνοντας ότι θέλει "να ταφεί στην Αίγυπτο".
 
Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ εξέφραζαν απογοήτευση ή ανησυχίες για ενδεχόμενη επικράτηση των εξτρεμιστών.
 
"Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν άνοιξε ακόμη τον δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον , ενώ η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι "η αλλαγή πρέπει να έρθει στην Αίγυπτο".
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο "δεν συνιστά το προσδοκώμενο βήμα προς τα εμπρός", ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της δημοκρατίας και "όχι της θρησκευτικής δικτατορίας, όπως το Ιράν".
 
Η επικείμενη αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ ήταν επί πολλές ώρες χθες αντικείμενο έντονης φημολογίας, η οποία τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του στρατού ότι υποστηρίζει "τα νόμιμα αιτήματα του λαού" και από το γεγονός ότι το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων βρισκόταν χθες σε διαρκή συνεδρίαση, δημιουργώντας εικασίες ότι είναι πιθανόν ο στρατός να αναλάβει την εξουσία.
Πηγή: NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου