Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Αγοραστός και Απόστολος Παπατόλιας κατέγραψαν την πρώτη σφοδρή μετεκλογική τους σύγκρουση.

Ο Απ. Παπατόλιας κάλεσε την παράταξή του σε αποχώρηση, πριν ακόμη ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το περιβάλλον. Αποχώρηση η οποία συνοδεύτηκε με επιστολή διαμαρτυρίας για προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ίδιου και της παράταξής του.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού με την οποία άνοιξε μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων, χαρακτηρίστηκε από τον Απ. Παπατόλια εισήγηση με υψηλό βαθμό γενικότητας, που δεν προϊδεάζει για οργανωμένη συζήτηση, χαμηλής προπαρασκευής δίχως συγκεκριμένες προτάσεις, με ανούσια απεραντολογία που αποπροσανατολίζει, χωρίς στόχευση και ιεράρχηση.
Αντί της έκθεσης ιδεών, όπως χαρακτήρισε την εισήγηση του Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» πρότεινε να ψηφιστεί δικό του κείμενο 30 σημείων, στο οποίο ενσωμάτωσε, όπως είπε, «τις μερικώς προετοιμασμένες προτάσεις της πλειοψηφίας» και σε αυτή την απόφαση να χαράξει πολιτική στρατηγική για το περιβάλλον η Περιφερειακή Αρχή.
Απαριθμώντας τα σημεία του κειμένου όμως αναφέρθηκε σε προτάσεις που περιελάμβαναν τις λέξεις «προγραμματική σύμβαση» και «μελέτες», ανάβοντας φωτιά...
«Ωραίες οι προγραμματικές και οι μελέτες, αλλά όχι εκείνες που δημιουργούν κρίση και χρέη» αντέδρασε ο Κ. Αγοραστός, που επανέλαβε ότι
με παρόμοιες ενέργειες η ΚΕΚΑΝΕΜ έχει χρέος 2,2 εκατ. ευρώ. «Εμείς -είπε- μιλάμε για την πραγματικότητα, όπως με τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για την ΒΙΟΚΕΡΑΛ που σερνόταν επί ένα χρόνο και σήμερα την παρουσιάσαμε. Είμαστε εδώ για έργα, όχι για λόγια. Όχι για μελέτες, συμβάσεις που άλλοι υπέγραφαν και άλλοι πλήρωναν, για έργα ανολοκλήρωτα και για μελέτες όπως η συμβολή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους Μεσογειακούς. Είμαστε πραγματιστές. Θα λέμε λίγα και θα κάνουμε πολλά. Δεν έχουμε ούτε αγλωσσία, ούτε διγλωσσία. Μιλάμε καθαρά, γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται».
Το λόγο επί προσωπικού ζήτησε ο Απ. Παπατόλιας και όταν ο πρόεδρος έκρινε ότι δεν υπήρχε θέμα επί προσωπικού, άρχισε η κονταρομαχία...
«Φανερώνουν το άγχος και την αγωνία σας. Βάζετε ένα άσχετο ζήτημα, της ΚΕΚΑΝΕΜ, χωρίς να γνωρίζετε δυστυχώς το θέμα», είπε ο Απ. Παπατόλιας.
«Αν έχετε εσείς την ευθύνη για το χρέος της ΚΕΚΑΝΕΜ, τότε γι’ αυτό το λαμβάνετε επί προσωπικού», απάντησε ο Κ. Αγοραστός, λέγοντας ότι είναι υπεύθυνος για το χρέος των 980.000 ευρώ που άφησε για τον αποχιονισμό και ότι πέρασε στην ιστορία ως ο τελευταίος νομάρχης της Μαγνησίας με μεγάλο χρέος και μηδενικό έργο. «Η αλήθεια είναι πικρή. Χρεώσατε και υποθηκεύσατε το μέλλον της Μαγνησίας. Είναι μεγάλη ντροπή να χρωστάτε και να μιλάτε», ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.
Την ίδια ώρα, ο Απ. Παπατόλιας υποστήριζε ότι η Περιφέρεια έγινε ρεζίλι πανελλήνια στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, που δεν μπόρεσε να αποχιονίσει εκατό μέτρα δρόμου. «Έτσι θέλετε να διοικήσετε; Ζητάμε ειδική συνεδρίαση για την ΚΕΚΑΝΕΜ, από την οποία θα διαπιστώσετε, αν και το ξέρετε, ότι μειώσαμε το χρέος, ενώ εσείς απαξιώνετε την εταιρεία», απάντησε.
Ο Απ. Παπατόλιας κάλεσε τους συμβούλους της παράταξής του να εξέλθουν της αίθουσας. Λίγο αργότερα κατατέθηκε στο προεδρείο η δήλωση αποχώρησης: «Η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη», αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του περιφερειάρχη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που χαρακτηρίζονται από φανερή διάθεση κατασυκοφάντησης και προσβολής της υπόληψης του επικεφαλής της, αποφάσισε να αποχωρήσει από την συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον απίστευτο πολιτικό τραμπουκισμό, στην κατάφορη προσβολή των πολιτικών ηθών και την ευθεία υπονόμευση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την πρώτη ημέρα της ύπαρξης του. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις δεν συνάδουν με την σωστή λειτουργία του νέου θεσμού…»
«Στήθηκε σκηνικό έντασης για να αποκρύψει τα χρέη του», ήταν το σχόλιο του Κ. Αγοραστού, μετά την αποχώρηση της παράταξης.
Κατά τα άλλα, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφιερωμένη στο περιβάλλον, ο Περιφερειάρχης επαναβεβαίωσε την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στα θέματα του περιβάλλοντος.
Τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια «ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον στη Θεσσαλία» και επιζητεί «τη σύγκλιση απόψεων και τη συνεργασία όλων των παρατάξεων με απόλυτο σεβασμό στην προσέγγιση που έχει κάθε παράταξη στα γενικότερα ζητήματα».
Ανακοίνωσε τη σύσταση «Θεσσαλικού Φόρουμ για το Περιβάλλον» ως βασικού θεσμού διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για την Περιβαλλοντική Πολιτική στη Θεσσαλία.
Τις θέσεις που συλλογικά επεξεργάστηκε η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» παρουσίασε ο επικεφαλής της, Κ. Πουλάκης.
Ο κ. Πουλάκης κατέθεσε επιμέρους προτάσεις, όπως η συγκρότησης επιτροπής για τη σύνταξη δεσμευτικής «Θεσσαλικής Χάρτας για το Περιβάλλον» και περιβαλλοντική ημερίδα με συμμετοχή εκπροσώπων από περιφέρειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με κοινά με τη Θεσσαλία χαρακτηριστικά.
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα, με τον επικεφαλής της Βαγγ. Μπούτα να κάνει λόγο για την ανάγκη «αντίστασης μαζί με το λαό».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλία οικο-λογικά» Δ. Κουρέτας πρότεινε τη θέσπιση Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, καθώς και των Επιτροπών: διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας του κλίματος και ενέργειας και Πράσινης Οικονομίας, Καινοτομίας, Έρευνας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία
«Λυπούμαστε αλλά δεν ξεκινάτε καλά», αναφέρει στο μεταξύ με επιστολή της στον Κ. Αγοραστό η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αναφερόμενη στη μη πρόσκληση στη χθεσινή συνεδρίαση των οικολογικών οργανώσεων.
 Πηγή: Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου