Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Φήμες για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα Νησιά

Εδώ και μερικές μέρες φημολογείται ότι ο Συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά θα αυξηθεί μετά από συζήτηση που έγινε με την Τρόικα.
Μετά από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Γαληνός, έθιξαν το θέμα με Δελτίο Τύπου και ερώτηση στην ολομέλεια της Βουλής.
 
Διαβάστε παρακάτω τα δυο Δελτία Τύπου.
 
 
 
Η Ερώτηση του Σπύρου Γαληνού: Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

ΘΕΜΑ: Να παραμείνουν χαμηλότεροι οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά.

Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, υποδεικνύεται ανάμεσα σε μία σωρεία άλλων μέτρων και η κατάργηση της γεωγραφικής διαφοροποίησης στο επίπεδο του Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Δεδομένου ότι η μόνη γεωγραφική διαφοροποίηση στο επίπεδο του Φ.Π.Α. είναι αυτή που αφορά τον νησιωτικό χώρο καθώς και δεδομένης της εφεκτικότητας που δείχνει η κυβέρνηση στα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η είδηση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.
Οφείλω δε να υπενθυμίσω, ότι τα χαμηλότερα ποσοστά Φ.Π.Α. στα νησιά πραγματώνουν την συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας και αποσκοπούν να εξισορροπήσουν έστω και στοιχειωδώς το συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση σε συνθήκες μεγάλης απόστασης και συχνά απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα. Συνθήκες οι οποίες για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι πράγματι οξυμένες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Εάν αληθεύει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά του Φ.Π.Α. για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου τελούν εν κινδύνω;
2)Τι θα πράξει για να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Το Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε να το σκεφτείτε!
Μετά από τις φορολογικές αυξήσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων κλπ, τώρα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της (Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – ΔΝΤ) ανάμεσα σε άλλα επαχθή μέτρα που σχεδιάζουν για το μέλλον,πρόκειται να καταργήσει και τον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας! Στην σχετική έκθεση τους που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αναφέρουν ότι “προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση”, θα πρέπει να καταργηθούν οι “γεωγραφικές διαφοροποιήσεις” που ισχύουν στον ΦΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει μπει στο στόχαστρο τους ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών μας! Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν, είναι κυριολεκτικά η ταφόπετρα για όλους εμάς που κατοικούμε στα νησιά. Ανάμεσα στα άλλα η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ έχει και βαθιά συμβολική αξία γιατί κατακτήθηκε από τους νησιώτες μετά από σκληρούς αγώνες των κατοίκων της Λέσβου.
Για αυτό δεν πρέπει να τους αφήσουμε! -Πρέπει να μας βρουν όλους και όλες απέναντί τους!
Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
 
Πηγή: http://www.plomarinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου