Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

«Φωτιά» η τιμή της αμόλυβδης στη Μαγνησία


Στο 1,60 ευρώ η μέση τιμή λίτρου στο Νομό, στο 1,78 ευρώ η τιμή στη Σκιάθο.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές της βενζίνης μέσα μάλιστα στις γιορτές των Χριστουγέννων, όπου η μετακίνηση με το Ι.Χ. αυξάνεται κατακόρυφα. Στη Μαγνησία η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης άγγιξε κατά μέσο όρο το 1,6 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν περιοχές, κυρίως νησιωτικές, όπως στη Σκιάθο, όπου η τιμή αγγίζει και το 1,78 ευρώ. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση μειώθηκε έως 50% και σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους είναι θέμα χρόνου να κλείσουν πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων στην περιοχή.


Ρεπορτάζ: ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν αυτές τις ημέρες όσοι ταξίδεψαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και έπρεπε να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς έχει φέρει στα όριά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που βλέπουν το αυτοκίνητό τους να «καταπίνει» δεκάδες ευρώ για ελάχιστες χιλιομετρικά αποστάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αρκετοί αναβάλλουν διακοπές, γιατί τα έξοδα της βενζίνης μαζί με τα διόδια μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 150 ευρώ. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψει κάποιος από το Βόλο οδικώς στην Αθήνα, θα χρειαστεί για τη μετάβαση και την επιστροφή 100-120 ευρώ.
Μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου υπήρχαν βενζινάδικα που πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη στο 1,65 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά, αλλά και τις ορεινές περιοχές του Πηλίου ήταν υψηλότερη αγγίζοντας ακόμη και το 1,80 ευρώ. Για παράδειγμα στη Σκιάθο η τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,78 ευρώ το λίτρο, από τις υψηλότερες πανελλαδικά.
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Άγγελος Τσαβές τόνισε πως η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης είναι στη Μαγνησία στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Πριν μία εβδομάδα η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 1,55 ευρώ το λίτρο. Η τιμή ανεβαίνει συνεχώς, γιατί αυξάνει και η τιμή του πετρελαίου διεθνώς.
Χθες Δευτέρα το ένα βαρέλι πετρελαίου πωλούταν διεθνώς στα 92 δολάρια, όταν πριν ένα μήνα βρισκόταν στα 70 περίπου δολάρια.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου είναι η βασική αιτία που η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έχει πάρει την ανιούσα τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων άγγιξε και τα 94 δολάρια, ενώ εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής πετρελαίου μέχρι και τα 100 ευρώ.
Ο ψυχρός καιρός σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, η διάθεση των επενδυτών για υψηλό ρίσκο, αλλά και η μη πρόθεση του ΟΠΕΚ να ανακόψει τον καλπασμό των νέων τιμών θεωρούνται οι βασικές αιτίες που οδηγούν την τιμή του πετρελαίου στα ύψη συμπαρασύροντας έτσι και την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
Βέβαια μεγάλο ρόλο για τη σημερινή κατάσταση έχουν παίξει και οι φόροι του Κράτους, με αποτέλεσμα από τα δέκα λεπτά τα έξι να πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία και τα τέσσερα στις τσέπες των βενζινοπωλών.
Η τιμή πώλησης της αμόλυβδης φαίνεται πως είναι άμεση συνάρτηση της τιμής στη διύλιση. Για παράδειγμα τα ελληνικά διυλιστήρια είχαν τη σχετική τιμή την περασμένη Παρασκευή στο 1,19 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν στα 0,9 ευρώ το λίτρο, δηλαδή αύξηση τριάντα λεπτά περίπου το λίτρο.
Αντίστοιχα η λιανική πώληση της αμόλυβδης ήταν μέσο όρο το Σεπτέμβριο 1,507 ευρώ το λίτρο και το Δεκέμβριο 1,587 ευρώ.
Η μείωση στην κατανάλωση βενζίνης είναι το άμεσο επακόλουθο.
«Σε σχέση με τα περυσινά Χριστούγεννα είμαστε κάτω 50% σχετικά με την κατανάλωση βενζίνης. Άλλωστε μειώθηκε από πέρυσι ο αριθμός των επισκεπτών, ενώ ο κόσμος επέλεξε να μετακινηθεί λιγότερο. Ο κλάδος μας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Και έτσι, όπως πάμε, είναι ζήτημα χρόνου να κλείσουν αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων» είπε ο κ. Τσαβές.
Παράλληλα μειωμένη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, αλλά και της υψηλής τιμής του είναι και η κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του χθες βρισκόταν στα 78 λεπτά το λίτρο, υψηλότερη από τα αντίστοιχα περυσινά δεδομένα.

Πηγή: Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου