Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα η μικρότερη ημέρα του χρόνου

Αύριο η μικρότερη ημέρα του χρόνου 

Η επίσημη έναρξη του χειμώνα γίνεται σήμερα, Τρίτη, που θα είναι και η μικρότερης διάρκειας ημέρα του έτους.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 6:33 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) το πρωί και θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, η σκιά της γης θα καλύψει πλήρως το δορυφόρο της από τις 7:41 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) και για τα επόμενα 72 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό γιατί θα συμβεί ουσιαστικά στη «δύση» του φεγγαριού.

Αν και πρόκειται για σύμπτωση, το γεγονός ότι η έκλειψη συμπίπτει με το ηλιοστάσιο (χειμερινό για όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο και θερινό για όσους ζουν στο νότιο), σημαίνει ότι -για όσους μπορούν να δουν το φαινόμενο- το φεγγάρι θα εμφανιστεί πολύ ψηλά στο νυχτερινό ουρανό.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία.

Η προηγούμενη ολική σεληνιακή έκλειψη είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου του 2008. Το 2011, θα υπάρχουν δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις στη Γη, στις 15 Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου