Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αποδυναμώνονται τα Κέντρα Υγείας των νησιών

Αποδυναμώνονται από γιατρούς τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, καθώς λήγουν οι συμβάσεις αγροτικών γιατρών και, ο νέος νόμος, δεν επιτρέπει να παραμείνουν στη θέση τους, μέχρι να τους αντικαταστήσουν οι συνάδελφοί τους.
Το ζήτημα αυτό απασχόλησε συνάντηση του αντινομάρχη Πρόνοιας και προέδρου Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου Λεωνίδα Αναστασίου με τον διοικητή του Ιδρύματος Αριστείδη Ζαχαρόπουλο, την Τρίτη.
Όπως επισήμανε ο αντινομάρχης, ο κ. Ζαχαρόπουλος του έθεσε υπόψη... το θέμα της λήξης των συμβάσεων των αγροτικών γιατρών και συγκεκριμένα το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα έληξε μια σύμβαση ιατρού στο Κ.Υ. Σκιάθου. Ακόμη στο Κ.Υ. Σκοπέλου, ο μοναδικός γιατρός ειδικότητας, γιατρός αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ένας ακόμη αγροτικός γιατρός από τη Σκόπελο θα φύγει τις επόμενες μέρες.
«Ο Νόμος δεν προβλέπει παραμονή των αγροτικών γιατρών στα Κέντρα Υγείας, μέχρι να έρθουν οι αντικαταστάτες τους αγροτικοί γιατροί, οπότε φεύγουν όσων οι συμβάσεις λήγουν και αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτα κενά», τόνισε ο κ. Αναστασίου, συμπληρώνοντας ότι παλιότερα υπήρχε δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις τους οι αγροτικοί γιατροί, μέχρι να αντικατασταθούν. Οι επόμενοι αγροτικοί γιατροί πρέπει να κάνουν τρεις μήνες εκπαίδευση στο Νοσοκομείο, πριν αναλάβουν καθήκοντα στα Κέντρα Υγείας των νησιών.


Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε, τα Κέντρα Υγείας εναρμονίστηκαν με τα νοσοκομεία στο σύστημα των εφημεριών εδώ και δύο μήνες και οι γιατροί δεν μπορούν να εκτελέσουν πάνω από επτά εφημερίες ανά μήνα. Μέχρι τώρα υπήρχαν γιατροί και κάλυπταν τις εφημερίες, αλλά με τη λήξη των συμβάσεων θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο διοικητής
Ο διοικητής του Νοσοκομείου είπε στον αντινομάρχη ότι έχει ζητήσει πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, καθώς η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη, αλλά και αυτή η διαδικασία καθυστερεί.

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε κι εμείς ως Νομαρχιακή Αρχή, να υπάρξει άμεσα πρόσληψη ειδικών επικουρικών γιατρών», επισήμανε ο κ. Αναστασίου. Ζητούμενο είναι να έρθουν οι υπόλοιποι ειδικοί γιατροί που προβλέπονται από τον οργανισμό λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, ανέφερε.

Ένα άλλο ζήτημα που θα θέσει και η Νομαρχία υπόψη του υπουργείου, είναι ότι για τους αγροτικούς γιατρούς να υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να φεύγουν από τα Κέντρα Υγείας με την αντικατάστασή τους και να υπάρχει δυνατότητα από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να κάνουν παρατάσεις των συμβάσεων αγροτικών γιατρών, τόνισε ο αντινομάρχης.

Πρόσληψη παιδιάτρου
Τέλος, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κρίσης του παιδιάτρου στη Σκόπελο, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, όπως ανέφερε ο αντινομάρχης.

Το πρόβλημα είναι η άλλη θέση ειδικού παθολόγου γενικού γιατρού, καθώς, ενώ στην αρχή υπήρχαν υποψήφιοι, στο τέλος της διαδικασίας κρίσεων απέσυραν τις υποψηφιότητές τους και κατέστη άγονη η διαδικασία των κρίσεων. Η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου