Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ


Οι σοβαρές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ είναι εμφανείς στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το οποίο μένει ακάλυπτο από εφημερίες σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα. Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας είναι υποχρεωμένος να εφημερεύει επτά ημέρες το μήνα, εκ των οποίων οι δύο είναι εφημερίες ετοιμότητας, δηλαδή καλείται να έρθει στο Κέντρο Υγείας εάν υπάρξει επείγον περιστατικό.

Το ίδιο ισχύει και για τους επιμελητές που έχουν έντεκα εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις ετοιμότητας. Έτσι λοιπόν το Κ. Υ. Σκιάθου, το οποίο διαθέτει Διευθυντή και Επιμελήτρια Β’, καλύπτεται από ειδικό γιατρό –πλην παιδιάτρου και οδοντιάτρου- μόνο 18 ημέρες το μήνα, ενώ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει γιατρός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους οδηγούς ασθενοφόρων, καθώς, ενώ πρέπει να γίνονται 90 βάρδιες το μήνα, από αυτές οι 16 είναι ακάλυπτες, διότι οι οδηγοί δεν επαρκούν για να τις καλύψουν. Επιπλέον, οι οδηγοί δεν έχουν λάβει καθόλου άδειες για το 2010 και είναι υποχρεωμένοι να τις λάβουν, μεγεθύνοντας έτσι το πρόβλημα, μιας και το κενό θα διογκωθεί εάν έστω και ένας οδηγός λάβει άδεια.

Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρου αλλά και της ανάγκης ενίσχυσής του με ιατρικό προσωπικό. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ενημερώθηκε για τα ως άνω αιτήματα και, ακολούθως, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια ζήτησε τον Μάρτιο του 2010 με έγγραφό της προς το Υπουργείο σας την προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης πληρώματος ασθενοφόρου και τον Μάιο του 2010 την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχετε ανταποκριθεί.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης πληρώματος ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, καθώς και στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να παρέχονται με επάρκεια οι απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και τουριστών του νησιού;

27.10.10
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου