Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ηλιακός σε όλες τις νέες οικοδομές

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα είναι υποχρεωτικός σε όλες τις νέες οικοδομές, αλλά και στις υφιστάμενες που θα κάνουν ριζική ανακαίνιση, κι επιπλέον θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον
το 60% των αναγκών των ενοίκων.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που αντικαθιστά τον ισχύοντα από το 1979 κανονισμό θερμομόνωσης και στοχεύει στη μείωση της σημερινής σπατάλης καυσίμων στον κτιριακό τομέα, όπου απορροφάται το 40% της ενέργειας στη χώρα μας.

Με το νέο σύστημα οικολογικής δόμησης, η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες και θεσπίζονται ειδικές προδιαγραφές για τη μόνωση των κτιρίων. Οι έλεγχοι επεκτείνονται στους λέβητες θέρμανσης και κυρίως στα κλιματιστικά, που συμβάλλουν στην υψηλή κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά σπίτια, που είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτών της Δανίας!
Η επιβάρυνση στο κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας υπολογίζεται σε 2-4%, αλλά η υλοποίηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων έως και 20%. Η αύξηση του κόστους κατασκευής εξαρτάται από τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, αλλά η επιθυμητή μείωση μπορεί να επιτευχθεί και με απλά μέτρα, όπως ο σωστός προσανατολισμός του κτιρίου, που πλέον θα σημειώνεται σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες.
Πιστοποιητικό
Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, όλες οι νέες οικοδομές πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, που θα χορηγείται ύστερα από έλεγχο και πριν από τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Αν αποδειχθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην οικοδομική άδεια, θα δίνεται περιθώριο ενός χρόνου για να υλοποιηθούν και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το κτίσμα θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.
Ανάλογο πιστοποιητικό εκδίδεται σε περιπτώσεις ριζικής ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων, ενώ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες προστίθενται και τα εξοχικά, που είχαν εξαιρεθεί με τον νόμο 3661/2008.
Απροσδιόριστος, προς το παρόν, είναι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, καθώς εκκρεμεί η έγκριση του διατάγματος για το νέο σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών που θα έχει την ευθύνη και για το πρόγραμμα για τα «πράσινα σπίτια», το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για παρεμβάσεις σε υπάρχουσες οικοδομές προ του 1985.
Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου, ο ΚΕΝΑΚ έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 Ιουλίου και να περιέχεται στις αιτήσεις για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, ενώ από τις 9 Οκτωβρίου το προβλεπόμενο πιστοποιητικό να συνοδεύει υποχρεωτικά όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και να επισυνάπτεται στα συμβόλαια.
Ως τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και από το υπουργείο Περιβάλλοντος αρκέστηκαν να μας πουν ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση των εγκυκλίων προς τις πολεοδομίες. Θα δημοσιοποιηθούν επίσης πρότυπες μελέτες για την ενημέρωση των μηχανικών.
Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011.
Θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις μεταβιβάσεις, αλλά και τις ενοικιάσεις υφιστάμενων κτιρίων, ενώ στις νέες οικοδομές θα συνδυάζονται με τις νέες απαιτήσεις που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 3843/2010 και αφορούν τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών (ταυτότητα κτιρίου, κατάθεση μελετών σε ηλεκτρονική μορφή κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία από τον Ιανουάριο του 2006 και έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου