Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ενεργή Αλληλεγγύη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογoς ‘η Σκιάθος’  με αφορμή το πρόγραμμα «Πόλις  Αμφιτρύων»  των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 που θα διεξαχθεί  στο νησί μας το διάστημα 20-24 Ιουνίου, διοργάνωσε, το Σάββατο 7 Μαΐου εκδήλωση, που στόχο  είχε τη διαμόρφωση  στάσης, απέναντι στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των αθλητών των Special Olympics.
Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα η διεξαγωγή του προγράμματος «Πόλις  Αμφιτρύων», που θα μας φέρει σε επαφή με τους αθλητές των Special Olympics, αφενός μας δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε πόσο φιλόξενοι είμαστε,  αφού φέρουμε αυτό το  ηθικό χρέος, απέναντι σε κάθε επισκέπτη, αλλά και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.
Για την εκδήλωση ταξίδεψαν από την Αθήνα, η κ. Δερβένη Αριστέα, εμπνεύστρια του  Happy Life School, με τους συνεργάτες της, την ψυχολόγο κ. Αικατερίνη Μπογράκου – Τζανετάκου και τον πρωταθλητή  με ειδικές ικανότητες κ. Χαλδαίο Ιωάννη.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, θα πρέπει να:
1.Αναφερόμαστε στους συμμετέχοντες των Special Olympics:
α. Ως αθλητές Special Olympics όχι π.χ. "τα παιδιά", κάποιοι από αυτούς είναι ενήλικες.
β. Ως άτομα με διανοητική αναπηρία, όχι ανάπηρα ή άτυχα ή σακατεμένα.
2.Λέμε ένα άτομο έχει σύνδρομο Down (Ντάουν) όχι μογγολισμό.
3.Δεν χρησιμοποιούμε υποκοριστικά αλλά ολόκληρο το όνομα.
4.Να μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ατυχία όταν μιλάμε για διανοητική αναπηρία. "Ένας πατέρας ευχήθηκε όλοι να είχαν μια κόρη με τη συγκεκριμένη αναπηρία της κόρης του, λόγο του ότι το σύνδρομό της την έκανε ιδιαίτερα φιλική ανοιχτή και πρόσχαρη, αν και δεν αποτελεί τον κανόνα για αυτόν και για τόσους άλλους ένα παιδί με κάποιο σύνδρομο τυχαίνει να θεωρείται ευλογία, όχι κατάρα"
5.Απευθυνόμαστε στον αθλητή όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, όχι στο συνοδό.
6. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη χωρίς φόβο.
7. Δε βγάζουμε συμπεράσματα για τις δυνατότητές τους και τις ικανότητές τους.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Χαλδαίου, όπως είπε,
«Από την προσωπική μου εμπειρία θέλω να σας εκφράσω ότι ο αθλητισμός  έχει τεράστια σημασία για ένα άτομο με αναπηρία γιατί του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει δεξιότητες, να αναπτύξει την κοινωνικότητα μέσα από το άθλημα και να αισθανθεί την χαρά της νίκης. Αυτός είναι ο λόγος που ο θεσμός των  special Olympics είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Να θυμάστε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων  είναι ένα μεγάλο χαμόγελο, που δείχνει την επιθυμία σας να στηρίξετε και να σεβαστείτε τη διαφορετικότητα τους.»
Το στοίχημα,  μέσα από αυτήν την ευκαιρία, θα είναι να ωφεληθούμε από το παράδειγμα των αθλητών, όπου μέσα από την επιμονή, την υπομονή αλλά και τη συμμετοχή λειτουργούν  παραδειγματικά και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη ζωή αλλά και με γνώμονα  την κοινωνική συνοχή  να  παγιώσουμε  μια σχέση αλληλεγγύης με την ευαίσθητη αυτή ομάδα, της δικής μας κοινωνίας, όπου    η συμπαράστασή μας,  θα γίνει τρόπος ζωής.
Αποσπάσματα της εκδήλωσης θα συμπεριληφθούν στο ντοκιμαντέρ Host-Town Skiathos, το οποίο είναι μια δωρεά της Gabari Productions μια πρωτοβουλία του Χάρη Ξυδιά Παραγωγού και Σκηνοθέτη και της συζύγου του Στεφανίας Ξυδιά Παραγωγού-Κοινωνιολόγου. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο κεντρικό site των SPECIAL OLYMPICS και  στα site των 185 χωρών οπού θα λάβουν μέρος σε αυτή την διοργάνωση.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Ν. Πλωμαρίτης και η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων»  των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 κ. Β. Σαντίκου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  ‘η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά τον κύριο και την κυρία Σαντίκου, για τη φιλοξενία του αθλητή, τις Διεθ/σεις του Γυμνασίου και Λυκείου για την παραχώρηση της αίθουσας και τον Γιάννη Χούλη για την τεχνική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου