Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αισιοδοξούν οι ξενοδόχοι για το 2011

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις εκφράζει για την ερχόμενη χρονιά ο κόσμος του τουρισμού στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού World Τravel Μarket 2010, που πραγματοποιείται από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Αιτία είναι η διαφαινόμενη μονοψήφια αύξηση που παρατηρείται, αν και σε μικρό δείγμα των προκρατήσεων της βρετανικής αγοράς, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Οριακή» είναι η αύξηση σε επίπεδο παραδοσιακών tour operators, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης, ενώ «σημαντικά βελτιωμένη» εικόνα παρουσιάζουν οι εναλλακτικοί, εξειδικευμένοι και διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί. Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη τουριστική περίοδο θα διαδραματίσει ωστόσο η μεταβολή του ΦΠΑ, αλλά και η εικόνα της χώρας τους επόμενους μήνες, ενώ η ισοτιμία στερλίνας- ευρώ είναι κατά 5%7% βελτιωμένη σε σχέση με το 2009. Η θετική εκκίνηση στις προκρατήσεις επιτρέπει να εκφράζονται ελπίδες για την εξέλιξη κυρίως στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» καθώς το ποσοστό τους αυξάνεται ολοένα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι απώλειες από τη βρετανική αγορά είναι σημαντικές καθώς το διάστημα 2005-2009 το μερίδιο αγοράς για την Ελλάδα στον βρετανικό εξερχόμενο τουρισμό μειώθηκε από 7% σε 4%, περίπου 700.000 λιγότερες αφίξεις σε απόλυτους αριθμούς.

Η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η πολιτική αστάθεια και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη μεταβολή του ΦΠΑ στον τουρισμό ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στη συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη (φωτογραφία) χθες στο πλαίσιο της WΤΜ. Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην εξειδίκευση της διαφήμισης της χώρας αλλά και στην έμφαση που δίνεται στις νέες αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός εγκαινίασε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλο το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή τουριστική έκθεση, ενώ την Κυριακή το βράδυ παρέλαβε το βραβείο του «Καλύτερου μουσείου του κόσμου» για το Μουσείο της Ακρόπολης από τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ενωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Νικητιάδης παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις σε διεθνή δίκτυα όπως ΒΒC, CΝΒC, Reuters, CΝΝ και Βloomberg, ενώ είχε συνάντηση με στελέχη της ΤUΙ με αντικείμενο τη διευθέτηση οφειλών του ΕΟΤ και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας. Προγραμματισμένες συναντήσεις θα έχει σήμερα με στελέχη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους Ryanair και ΕasyJet, με την Τhomas Cook, καθώς και με εξειδικευμένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς για την προώθηση θεματικών μορφών τουρισμού, ενώ χθες παρατέθηκε δείπνο σε ταξιδιωτικούς και πολιτιστικούς συντάκτες βρετανικών εφημερίδων («Financial Τimes», «Οbserver», «Sunday Τelegraph» κτλ.).
 
Πηγή : Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου