Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2011, καθώς και ο απολογισμός δαπανών του Σώματος για το 2009.

Κατευθυντήρια γραμμή σύνταξης του προϋπολογισμού ήταν η συνεχόμενη για δεύτερη χρονιά περιστολή των δαπανών για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινοβούλιο, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με τον νέο προϋπολογισμό το 2011, οι συνολικές του αποδοχές των βουλευτών μειώνονται κατά 1.600 ευρώ το μήνα -20.000 το χρόνο - (εκτός από τη μείωση που θα προκύψει από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης), ενώ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής το συνολικό κονδύλι των δαπανών της Βουλής συνιστά το 3,8 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στις θεσμικές αλλαγές που επέφερε κατά την πρώτη σύνοδο της θητείας του, αλλά και στους θεσμούς της ασυλίας και του «πόθεν έσχες».

Ειδικά για τον έλεγχο των περιουσιακών των βουλευτών, γνωστοποίησε ότι έρχονται αλλαγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις: στη βελτίωση του αποτελεσματικού ελέγχου του «έσχες» κάθε βουλευτή, στη διενέργεια του ελέγχου από σώμα όπου δεν θα πλειοψηφούν οι βουλευτές και στους εναλλακτικούς τρόπους δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πιθανόν στο Διαδίκτυο, αν συμφωνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε ένα οργισμένο "όχι" στην πρόταση τόσο του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, όσο και τις κατά καιρούς φωνές που ακούγονται για κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

Τόνισε ότι όχι μόνον για πολυτελές και πολυδάπανο κανάλι δεν πρόκειται με δώδεκα μόλις δημοσιογράφους, αλλά και το "μοναδικό ομφάλιο λώρο για την καθημερινή ενημέρωση του πολίτη, και η λειτουργία του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα". Γνωστοποίησε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνει και ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής.

Μιλώντας επί του προϋπολογισμού η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, τόνισε ότι κάθε Έλληνας επιβαρύνεται για τη λειτουργία της Βουλής με 17,52 ευρώ το χρόνο, ή με 1,46 ευρώ το μήνα και 0,048 ευρώ την ημέρα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Μανώλης Μπεντενιώτης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός "αφουγκράσθηκε το περί δικαίου αίσθημα του λαού".

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τη γενναία περικοπή κατά 20.000 των αποδοχών των βουλευτών ετησίως «δείχνει ότι η Βουλή αντιλαμβάνεται, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν και έχουν αντανακλαστικά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομική πραγματικότητα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι από τις περικοπές που συνιστούν κεντρική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, δεν εξαιρείται η Βουλή, ενώ παρόμοια πολιτική ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά με μικρότερη ένταση, συμπληρώνοντας ότι η κακή εικόνα του πολιτικού συστήματος αντανακλά και στην εικόνα της Βουλής.

«Όποιος είναι μηδενιστής είναι και γραφικός», σημείωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, συμφωνώντας απολύτως με τις περικοπές που έγιναν, ενώ υπογράμμισε ότι ο θεσμός της Βουλής "βάλλεται από τον λαϊκισμό και την ανοησία".

Την πλήρη διαφωνία του με τη «μεταφορά της πολιτικής του Μνημονίου και στη Βουλή» εξέφρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προβλέποντας ότι μετά τις εκλογές θα έλθουν άλλα σκληρότερα μέτρα που ίσως αλλάξουν και τον προϋπολογισμό της Βουλής.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό ενώ απλή παρουσία δήλωσαν οι των βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου