Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Γερή μπάζα ιερόσυλων

Ούτε η ιερότητα του χώρου ούτε το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί συγκράτησε τους ιερόσυλους που με θράσος μπούκαραν χθες στο ιστορικό Μοναστήρι Ευαγγελιστρίας της Σκιάθου, σήκωσαν όλα τα χρυσά τάματα από τις εικόνες και τις ειδικές προθήκες και αποχώρησαν ανενόχλητοι, κουβαλώντας τη λεία τους σε δύο σάκους.




Οι δράστες, τουλάχιστον δύο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις λεπτομέρειες του συμβάντος, προφανώς γνώριζαν καλά και τι θα βρουν στο εσωτερικό του μοναστηριού αλλά και ότι ο χώρος ήταν αφύλακτος, αφού ο ηγούμενος απουσίαζε στην Αθήνα. Οι κινήσεις τους και οι χώροι που «χτύπησαν» δείχνουν ότι οι ενέργειές τους ήταν στοχευμένες. Ήξεραν πού θα κινηθούν και πού βρίσκονταν τα πολυτιμότερα από τα τάματα. Χωρίς κανένας να τους εμποδίσει «σήκωσαν» από τις προθήκες ό,τι τους φάνηκε ότι είχε μεγαλύτερη αξία και έφυγαν. Η λεία τους υπολογίζεται σε πάνω από 100.000 ευρώ, κάτι που αποδεικνύει το πλήθος των αναθημάτων που ξάφρισαν.




Για να περάσουν στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας οι δράστες φαίνεται ότι δούλεψαν ανενόχλητοι, καθώς κανείς την ώρα της διάρρηξης, μεταξύ 9:30 το βράδυ προχθές και 7:40 το πρωί χθες, δεν βρίσκονταν στην εκκλησία.


Παραβίασαν παράθυρο του Ιερού Ναού και κατευθύνθηκαν, δίχως σύμφωνα με πληροφορίες να αγγίξουν ο,τιδήποτε άλλο στο χώρο, στις προθήκες όπου είχαν τοποθετηθεί τάματα πιστών μεγάλης αξίας. Έως και τις 100.000 ευρώ υπολογίζουν την αξία των κλοπιμαίων υπεύθυνοι του Μοναστηριού.


Το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου έχει αναλάβει την εξιχνίαση της διάρρηξης, ενώ στο νησί μετέβη κλιμάκιο σήμανσης για τη λήψη αποτυπωμάτων από το χώρο.


Η κοινωνία της Σκιάθου συγκλονίστηκε από την πρωτοφανή κλοπή σε βάρος του Μοναστηριού της Ευαγγελιστρίας.


Ανάλογα συναισθήματα προκάλεσε η θέα του άδειου χώρου, της ειδικής προθήκης όπου φυλάσσονταν με πολύ σεβασμό επί πολλά χρόνια τα πολύτιμα κοσμήματα που προσέφεραν πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην Παναγία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλευσπλαχνία της. Αναρίθμητα τα τάματα της Παναγίας, όσα και τα θαύματα που έχουν σημειωθεί στο πέρασμα του χρόνου, χαρίζοντας ζωή, χαμόγελο και ελπίδα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.


Το ιστορικό μοναστήρι, που αποτελεί απάνεμο λιμάνι για χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έγινε αποδέκτης μιας «πρωτοφανούς πράξης» σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που αποδίδουν οι ντόπιοι, εκφράζοντας την ευχή «ο υπαίτιος να μετανοήσει και να επιστρέψει ο ίδιος ό,τι αφαίρεσε από την Παναγία».


Πηγή: Ταχυδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου