Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

20 εκατ. Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία

Δύο πολύ σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. Ευρώ περίπου για το νομό Μαγνησίας, εντάχθηκαν και θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013.
Τα δύο έργα σκοπό έχουν την θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, από τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών και τις σοβαρές  καταστροφές που έχουν προκαλέσει.

Συγκεκριμένα η  Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη υπέγραψε  τις αποφάσεις ένταξης, στον  Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος  Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013, των  έργων:

-    «Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρου Ξηριά (τμήμα από χ.θ. 0+350 έως χ.θ. 2+200)» προϋπολογισμού 17.460.000 ευρώ  και



-    «Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρου Κραυσίδωνα», προϋπολογισμού 2.236.363,64 ευρώ

Οι αντιπλημμυρικές  παρεμβάσεις  κατά μήκος του χειμάρρου Ξηριά  θα εκτείνονται σε μήκος 1, 85 χλμ, ανάντη της γέφυρας Αθηνών έως κατάντη της νέας γέφυρας Διμηνίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους  24 μήνες και στο χείμαρρο Κραυσίδωνα τα έργα θα εκτείνονται  σε  περισσότερα από 5 χιλιόμετρα,  με ολοκλήρωση τους σε 18 μήνες.

Το τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά  στο οποίο θα γίνουν οι παρεμβάσεις,  είχε διευθετηθεί πριν από πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα  σήμερα, λόγω διαβρώσεων, καταπτώσεων πρανών κλπ, να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που θα κατασκευαστούν είναι νευραλγικής σημασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και ιδιαίτερα για τη συνοικία της Νεάπολης, η οποία έχει πληγεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει  ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο να υλοποιηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπονται για το χείμαρρο Ξηριά, τα οποία θα επιδράσουν θετικά και σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Βόλου.
Στην περίπτωση του  Κραυσίδωνα, ο οποίος διέρχεται μέσα από τα διοικητικά όρια των Δήμων Βόλου και Ιωλκού,  σκοπός είναι η κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών και τεχνικών έργων που προέκυψαν από την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, από τις πλημμυρικές απορροές του χειμάρρου. Η αναγκαιότητα κατασκευής των έργων, είναι σαφής και έχει καταφανεί από τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου