Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Η Σκιάθος πρώτος προορισμός φέτος για τους Έλληνες»

Από τη Θεσσαλία

30% μείωση σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο στον εισερχόμενο τουρισμό





 Με αρκετό κόσμο βρήκαμε τη Σκιάθο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας την περασμένη βδομάδα. Ξένοι τουρίστες ως επί το πλείστον προτίμησαν το νησί για τις διακοπές τους, ενώ η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.




Ρεπορτάζ:
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Οι πτήσεις σε σχέση με πέρυσι το Μάιο είχαν πτωτική πορεία φέτος και ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς τον αριθμό των τουριστών που ταξίδεψαν, καθώς πολλές πτήσεις κατέφθαναν μισοάδειες. «Οι πτήσεις για το 2011 ξεκίνησαν και φέτος το Μάιο, με τη διαφορά ότι είχαμε λιγότερες σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, πράγμα που δεν το περιμέναμε, δυστυχώς. Εάν θέλουμε να γίνουμε συγκεκριμένοι, θα μιλήσουμε για πτώση της τάξεως του 30%- 40%. Πρώτον γιατί δεν εκτελέστηκε το αρχικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, αφού εκτελέστηκαν λιγότερες πτήσεις, αλλά και επειδή πολλές από τις πτήσεις που κατέφθασαν ήταν μισοάδειες. Κι αυτό γιατί δεν καταφέραμε να πουλήσουμε όλες τις προσφορές, αφού δεν βοήθησε καθόλου ο καιρός σε αυτό. Όταν ο τουρίστας μπαίνει στο διαδίκτυο και βλέπει ότι στη Σκιάθο έχει κρύο και βροχές, δεν έρχεται. Οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν βασικός ανασταλτικός παράγοντας, καθώς ο πελάτης του Μαΐου είναι πελάτης που κλείνει τελευταία στιγμή και κατά συνέπεια δεν κλείνει όταν βλέπει πως ο καιρός είναι κακός, παρόλο που οι τιμές ήταν καλές και ελκυστικές», εξηγεί ο Αλέκος Ευσταθίου, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νησί καταφθάνουν περισσότερο Άγγλοι και Σκανδιναβοί. «Αυτές οι δύο «αγορές» μαζί πλησιάζουν το 70% της κίνησης και ίσως και να το ξεπερνούν. Το νησί είναι πολύ γνωστό και πολύ αγαπητό στην αγγλική αλλά και τη σκανδιναβική αγορά. Βέβαια, για μας όλοι οι πελάτες είναι καλοί».
Ο πρόεδρος ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννης Κουκουλάκης υποστηρίζει: «Σε γενικές γραμμές κινηθήκαμε καλά τον Μάιο. Αρκετά ξενοδοχεία είχαν 100% πληρότητα, ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων μιλάμε για ξενοδοχεία με 60% πληρότητα, αριθμός καθόλου άσχημος, αν αναλογιστούμε τις καιρικές συνθήκες, που χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο μήνα. Διότι μπορεί να είχαν προγραμματιστεί αρκετές προ-κρατήσεις, αλλά με τη θερμοκρασία που έβλεπαν την τελευταία στιγμή οι τουρίστες, αποφάσιζαν να μην ταξιδέψουν. Πάντως, τηρουμένων των αναλογιών, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, διότι μπορεί να παρατηρήσαμε πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά είχαμε αύξηση στις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από Αθήνα, αλλά και στα καράβια που έφτασαν».

Αύξηση στις κρατήσεις του καλοκαιριού

Μικρή πτώση παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2010 σε σχέση με εκείνο του 2009, τη στιγμή που άλλα ελληνικά νησιά είχαν κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις. «Ο στόχος είναι κάθε χρόνο να κρατάμε τον τουρισμό, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Για παράδειγμα, πέρυσι το καλοκαίρι, το 2010, είχαμε μόλις 1% πτώση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2009, περίπου 1.500 άτομα λιγότερα. Ελπίζω και φέτος να μείνουμε σε αυτά τα επίπεδα», λέει ο κ. Ευσταθίου.
Εξάλλου, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση στις κρατήσεις. «Υπάρχει το κλίμα ότι θα έχουμε αυξημένες αφίξεις, αλλά οι τουρίστες είναι απρόβλεπτοι. Η Σκιάθος διατηρεί τον παλιό παραδοσιακό ελληνικό χαρακτήρα, που σημαίνει μικρά καταλύματα. Οι τιμές των ξενοδοχείων, λόγω των συγκυριών, είναι καθηλωμένες τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε πιο οικονομικοί από άλλους προορισμούς, απλώς οι συγκυρίες δεν βοηθούν, να ανεβάσουμε τις τιμές, αλλά ούτε και να τις μειώσουμε», τονίζει ο κ. Ευσταθίου.
Πώς εκτιμούν τα ξενοδοχεία οι τουρίστες; «Τα ξενοδοχεία της Σκιάθου, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί πολύ. Έχουν κάνει επενδύσεις, έχουν ανακαινιστεί, με αποτέλεσμα το προϊόν μας να στέκεται σε καλά επίπεδα. Επίσης και το φαγητό στη Σκιάθο είναι πάρα πολύ καλό. Η Σκιάθος είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς. Απόδειξη; Στη σελίδα «tripadvisor.com», όπου διαδικτυακά οι τουρίστες μπορούν να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους, η Σκιάθος φέτος κατέχει τη δεύτερη θέση καλύτερου προορισμού. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε καλό προϊόν. Πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά όμως», λέει ο κ. Ευσταθίου.
«Κάθε χρόνο δίνουμε όλο και μεγαλύτερη προβολή στο νησί και εγγυώμαι πως φέτος η Σκιάθος θα είναι ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Κουκουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου