Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Προτάσεις της ΤΕΔΚ για τις Περιφερειακές Ενώσεις

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης, «παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος».
Σύμφωνα με το Σχέδιο συνιστώνται Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, ενώ σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ένωση Θεσσαλίας, το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από 21 μέλη, εκ των οποίων 12 θα είναι οι Δήμαρχοι και 9 Δημοτικοί Σύμβουλοι με έδρα στη Λάρισα. Η Γενική Συνέλευση θα αποτελείται από 125 μέλη, δηλαδή από όλους τους Δημάρχους (25) και από 100 Δημοτικούς Συμβούλους- εκπροσώπους των δήμων.

Η εκπροσώπηση των ΟΤΑ της Μαγνησίας στη Γ.Σ. έχει ως εξής :
Δήμος Αλμυρού: Ο Δήμαρχος και 3 δημοτικοί σύμβουλοι,
Δήμος Αλοννήσου: μόνο ο Δήμαρχος,
Δήμος Βόλου: ο Δήμαρχος και 19 δημοτικοί σύμβουλοι,
Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Ο Δήμαρχος και 1 δημοτικός σύμβουλος,
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ο Δήμαρχος και 1 δημοτικός σύμβουλος,
Δήμος Ρήγα Φεραίου :ο Δήμαρχος και 2 δημοτικοί σύμβουλοι,
Δήμος Σκιάθου: ο Δήμαρχος και 1 δημοτικός σύμβουλος,
Δήμος Σκοπέλου: ο Δήμαρχος και 1 δημοτικός σύμβουλος.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, κ. Απ. Αρέθας, κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι



«Ρίχνοντας κανείς μια πρώτη ματιά στις ρυθμίσεις, διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα, που εντοπίζεται στην άνιση μεταχείριση των μειοψηφιών σε σχέση με τις πλειοψηφίες και των μικρών δήμων σε σχέση με τους μεγαλύτερους.
Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι Δήμοι υπο-εκπροσωπούνται, ενώ οι σύμβουλοι των μειοψηφιών και των αντιπολιτεύσεων εκ των πραγμάτων αποκλείονται».
Τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, κ.κ. Βούλγαρης, Κοντορίζος, Παπαρούνας, Στόικος και Χατζηκυριάκος, κατά τις τοποθετήσεις δήλωσαν ότι θεωρούν δημοκρατική την εκπροσώπηση των Δήμων με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, κατά τα προβλεπόμενα στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με τις διατάξεις του οποίου εν γένει συμφωνούν, πλην της ρύθμισης που αναφέρεται στον τρόπο παρακράτησης και απόδοσης των εισφορών υπέρ ΠΕΔ από τους Δήμους – μέλη, σημείο στο οποίο συμφώνησαν με την πρόταση της πλειοψηφίας.
Κατόπιν συζητήσεων, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποστείλει στην ΚΕΔΚΕ συγκεκριμένες παρατηρήσεις – προτάσεις επί του σχεδίου: Δηλώνει σύμφωνο ως προς την άμεση συμμετοχή όλων των Δημάρχων στις Γενικές Συνελεύσεις της ΠΕΔ και ως προς την εκπροσώπηση της πλειοψηφίας κατά 3/5 επί του συνόλου των εκλεγομένων από τα δημοτικά συμβούλια εκπροσώπων.
Ζητεί υποχρεωτική εκπροσώπηση όλων των μειοψηφιών στις Γ.Σ. των ΠΕΔ. Ζητεί ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δήμων ως προς την εκπροσώπηση του στις Γενικές Συνελεύσεις. Να επιτρέπεται και η κατάθεση μεμονωμένων υποψηφιοτήτων, δηλαδή και εκτός συνδυασμών. Ζητεί να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική αναλογική αντιπροσώπευση ανά νομό στα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΕΔ κ.λ.π.

Πηγή: VolosPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου