Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εκπτώσεις του ΟΑΕΕ για προείσπραξη εισφορών

Σημαντικές εκπτώσεις έως και 12% σε όσους αυτοαπασχολούμενους προκαταβάλουν τις εισφορές τους θα καθιερώσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια να τονώσει τα έσοδά του.

Σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ταμείου για τη χρονική περίοδο 2011 – 2013 προβλέπονται μέτρα για την οικονομική αναδιάρθρωσή του, όπως η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η προώθηση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις οφειλές.
Το πάγωμα των αυξήσεων των εισφορών για την τριετία και σημαντικές εκπτώσεις σε περιπτώσεις προείσπραξης εισφορών κατέχουν κεντρική θέση στο σχέδιο, που προβλέπει



επίσης εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και ηλεκτρονική παρακολούθηση των οφειλετών του ταμείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου, 407.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ασφαλιστικό φορέα το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους οφείλει μικρά ποσά, κάτω των 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο Οργανισμός αναφέρει ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ, υπήρξε μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής του Συστήματος Παρακολούθησης Δαπανών Περίθαλψης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις επέφερε μείωση των δαπανών υγείας κατά 80 εκ. ευρώ.
Σχετικά με τις διευκολύνσεις για προκαταβολή εισφορών, όπως αναφέρει το BήμαOnline, για θα προβλέπεται 1% έκπτωση για κάθε μήνα. Ετσι, ελεύθερος επαγγελματίας που προκαταβάλλει τις εισφορές ενός χρόνου θα έχει έκπτωση 12%.
Αντίστοιχα, ελεύθερος επαγγελματίας που προκαταβάλλει τις εισφορές ενός εξαμήνου θα έχει έκπτωση 6%.
Παράλληλα, θα προβλέπεται δυνατότητα προαιρετικής επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας: Μέχρι τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε στην αρχή της χρονιάς να επιλέξουν το αν θα αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία ενώ πλέον, θα μπορούν όποτε θέλουν να επιλέγουν άλλη ασφαλιστική κατηγορία (που αν είναι χαμηλότερη θα συνεπάγεται και λιγότερες εισφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου