Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πανέτοιμος να ενταχθεί στη «Διαύγεια» ο Δήμος Βόλου

Πανέτοιμος να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του, είναι ο Δήμος Βόλου.
Από τις 15 Μαρτίου οι δημότες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις αποφάσεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς το πρόγραμμα «Διαύγεια» προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο.
Πιστή στην προγραμματική της δέσμευση για διαφάνεια σε κάθε πτυχή της δημοτικής δραστηριότητας, η δημοτική αρχή Βόλου προώθησε με ταχείς ρυθμούς τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή του προγράμματος, θεωρώντας ότι η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και πρωτίστως το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε
από τον Δήμαρχο Βόλου Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου κ.Στ. Νικηφόρου, η οποία ανέλαβε να προετοιμάσει τα υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του Δήμου για τις απαιτήσεις του προγράμματος «Διαύγεια».

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή Διευθυντών και Προϊσταμένων, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως τις 15 Μαρτίου - καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της «Διαύγειας» - τόσο στο Δήμο Βόλου όσο και στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύει. Ακολούθησε ο ορισμός ενός τακτικού κι ενός αναπληρωματικού μέλους από κάθε Διεύθυνση, που εκπαιδεύτηκαν ως χρήστες του προγράμματος για την ανάρτηση κάθε μορφής εγγράφων στο διαδίκτυο.

Η εκπαίδευση των χρηστών (35 στο σύνολο) έγινε σταδιακά και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα έγινε εκπαίδευση των Διευθυντών του Δήμου Βόλου, των πολιτικών προϊσταμένων τους και του Δημάρχου.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της Αντιδημάρχου Ν. Οικονόμου με υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Διοικητικών, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, παρουσία του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη της ΟΔΕ για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου ο Δήμος να προετοιμαστεί έγκαιρα και κατάλληλα για την εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» από την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαρτίου. Ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με τη συμμετοχή στελεχών της Πολεοδομίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών Πρασίνου και Καθαριότητας με τους αντίστοιχους Αντιδημάρχους.

Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (όπως π.χ. ανάρτηση σε κοινοτικό κατάστημα, δημοσίευση στον τύπο).

Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου ενισχύουν και συμπληρώνουν το σύστημα αυτό, προκειμένου η διαδικτυακή δημοσιότητα και η ανά φορέα ανάρτηση να διευκολύνει τους πολίτες στη γνώση και αναζήτηση του περιεχομένου των αναρτημένων πράξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου