Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νέοι διαγωνισμοί από την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων


Πηγή: Καθημερινή
Νέους διαγωνισμούς θα προκηρύξει στο προσεχές διάστημα η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, ενώ ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προχωρά, σταδιακά, στη δημοπράτηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός σε μία φάση για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία Τσαγκαράδας και θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Αναψυκτηρίου στον πρώην συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Επίσης, θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης 125 στρεμμάτων με την επωνυμία «Κτήμα Ζαχάρως» στην Ηλεία.

Σε ό,τι αφορά το Ξενία Τσαγκαράδας έχει ληφθεί απόφαση από το δ.σ. της ΕΤΑ για την 35ετή εκμίσθωσή του με δυνατότητα αύξησης της διάρκειάς της έως τα 45 έτη υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει επέκταση του ξενοδοχείου και θα έχει αυξηθεί ανάλογα το μίσθωμα. Το Ξενία που διαθέτει 46 δωμάτια βρίσκεται σε δύο εδαφικές εκτάσεις, περίπου, 15.000 τ.μ. Το κτίριο κατασκευάσθηκε σε δύο φάσεις το 1957 και το 1965. Παραμένει κλειστό από το 2004. Η υπολειπόμενη δυνατότητα δόμησης φθάνει στα 9.000 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά την τελευταία 5ετία που επιχειρείται η αξιοποίηση του Ξενία. Την πρώτη φορά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Στο Κτήμα Ζαχάρως με μέτωπο 780 μέτρα στη παραλία υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης εγκαταστάσεων 20.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων θα ζητηθεί η δημιουργία ξενοδοχείων, τουλάχιστον, 4 αστέρων.

Το Αναψυκτήριο του Προμαχώνα εντάσσεται στα μικρομεσαία ακίνητα της ΕΤΑ στα οποία θα βελτιωθούν οι όροι των διαγωνισμών προκειμένου να γίνουν ελκυστικά στους υποψήφιους επενδυτές. Για παράδειγμα η διάρκεια της μίσθωσής του θα αφορά σε 12 χρόνια, αντί σε 6 που ήταν στον προηγούμενο διαγωνισμό στον οποίο παρότι είχαν παραληφθεί 17 τεύχη της δημοπράτησης δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Επίσης, απαλείφεται η υποχρέωση καταβολής εφάπαξ τιμήματος που πριν ήταν 50.000 ευρώ και μειώνεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής. Στον διαγωνισμό για το Τουριστικό Περίπτερο στη Περίσσα Σαντορίνης που ακολουθήθηκε η ίδια λογική των βελτιωμένων όρων κατατέθηκε μία προσφορά.

Επιπροσθέτως, επανενεργοποιείται ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Ξενία Σκιάθου ο οποίος παρέμενε παγωμένος πάνω από δύο χρόνια. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει 7 προσφορές από τις 8 που είχαν κατατεθεί αρχικά.

Για τις 11 Μαρτίου ορίσθηκε η νέα ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό της ΕΤΑ που αφορά την 60ετή εκμίσθωση έκτασης 427.215. τ.μ. με την επωνυμία «Κτήμα Σκάλα» στη Σκοτίνα Πιερίας.

Εξάλλου, στη δημοπράτηση 6 έργων προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ από τα 12 που έχουν ενταχθεί στο EΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού, περίπου, 20 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει ο ΕΟΤ αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Νικόλας Κανελλόπουλος. Μεταξύ των έργων είναι και τα εξής:
- Aνάπλαση μονοπατιών μικρού θεάτρου Παλαιάς Επιδαύρου
- Τουριστική αξιοποίηση παραλίμνιας περιοχής στο Πέραμα Ιωαννίνων.
- Οικοτουριστικές διαδρομές στη Σκόπελο, στην Ιθάκη, και στη Βυτίνα
- Aνάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου.
- Κατασκευή καταφυγίων σκαφών αναψυχής στη Σέριφο, τη Χίο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών στο Κατάκολο Ηλείας, η αποκατάσταση 8 ανεμόμυλων στη Σαντορίνη και η δημιουργία κέντρου αναρρίχησης στα Χάσια Τρικάλων.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου