Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία διεξήχθη η συνάντηση Συλλόγων, Φορέων και ενεργών πολιτών, που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού  Συλλόγου ‘η Σκιάθος’   έλαβε χώρα το Σάββατο 26 Μαρτίου,  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Μπούρτζι).


Σκοπός της συνάντησης ήταν η  κατάθεση προτάσεων προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από κοινού, το καθιερωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα  "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ" την εβδομάδα 27 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2011. Το πρόγραμμα πραγματοποιείτε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του Δήμου Σκιάθου, Φορέων, Συλλόγων και μεμονωμένων εθελοντών.

Αρχικά σε μια σύντομη παρουσίαση έγινε απολογισμός και αξιολόγηση του περσινού προγράμματος και δόθηκε έμφαση στην αυξανόμενη συμμετοχή που παρατηρείται χρόνο με το χρόνο αλλά και την υποστήριξη του Δήμου.
Ειδική αναφορά έγινε στην πρακτική που ακολουθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘η Σκιάθος’, με το πέρας του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία, κοινοποιεί στη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου,  και δεν έτυχαν έως τώρα της δέουσας προσοχής.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε  η πρόταση του Συλλόγου για το πρόγραμμα υιοθεσίας, σύμφωνα με το οποίο θα ‘υιοθετηθούν’ περιοχές ή ακτές από Συλλόγους με σκοπό την φροντίδα και ενεργοποίηση σε χρόνους πέρα της εβδομάδας διεξαγωγής του προγράμματος και βέβαια, στα όρια του εθελοντισμού. Έτσι ενημερωτικές πινακίδες θα τοποθετηθούν στις περιοχές με το όνομα του ‘ανάδοχου’, το κόστος κατασκευής των οποίων, θα καλυφθεί από τον διοργανωτή Σύλλογο.

Ανάδοχοι δήλωσαν οι εξής Σύλλογοι, Φορείς:

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών
Διεθνής Ένωση Γυναικών
Εμπορικός Σύλλογος Σκιάθου
Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου
Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου
Κυνηγετικός Σύλλογος Σκιάθου
Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος
Περιπατητική Ομάδα Σκιάθου
Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Δύο Αλέξανδροι’
Σκιαθόραμα ΜΚΟ
Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού
Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου
Σύλλογος Εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ
Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ
Σύλλογος Ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Οι συμμετέχοντες κατάθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες και θα ενταχθούν στις δράσεις του φετινού προγράμματος. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο κ. Δήμαρχος Πλωμαρίτης Ν., ο κ. Αντιδήμαρχος Διολέττας Δ. , οι οποίοι  τόνισαν πως θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη του Δήμου, στη διεξαγωγή του προγράμματος. Επίσης το παρών έδωσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης κ. Ζλατούδης Α., η επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Φιλαρέτου Α, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων. Θα πρέπει να τονιστεί πως η δράση "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ" στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη ευθύνης του ενεργού πολίτη αλλά και  την επιβεβλημένη  δικτύωση των ενεργών πολιτών, που κατ’ επέκταση επιτρέπει  σε ομάδες να κάνουν πράγματα τα οποία θα ήταν αδύνατα για ένα ασύνδετο σύνολο ατόμων. Ζούμε την εποχή του Homo Dictyous, όπου μέσα από την εξάπλωση δικτύων ενεργών πολιτών ο στόχος είναι  κάθε φορά να μην βλέπουμε την κοινωνία ως προς το τι θα δώσει σε μας, αλλά να βλέπουμε και το τι εμείς μπορούμε να δώσουμε στην κοινωνία. Με αυτή την ισότιμη σχέση σίγουρα θα πάμε πιο μπροστά.


Το Δ.Σ.
του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘η Σκιάθος’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου