Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η πράσινη αλεπού πήγε "Θεσσαλία"

Η «Πράσινη Αλεπού» δρα στη Σκιάθο για την προστασία του περιβάλλοντος

Περισσότερα από 40.000 πλαστικά μπουκάλια προς ανακύκλωση έχουν από τον περασμένο χειμώνα συγκεντρώσει τα μέλη του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου «Πράσινη Αλεπού» στη Σκιάθο. Το σωματείο αποτελείται από 100 αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες είναι παντρεμένες όλες τους με Σκιαθίτες και κατοικούν μόνιμα στο νησί. Πλέον επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στη συγκέντρωση αλουμινίου προς ανακύκλωση πάντα. Κυρίαρχος στόχος των γυναικών είναι η περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος και σε αυτή τους την προσπάθεια ζητούν τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου.

Ρεπορτάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Ευαισθητοποιημένες στο σύνολό τους στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος 100 αλλοδαπές γυναίκες με καταγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι παντρεμένες με Σκιαθίτες και κατοικούν μόνιμα στο νησί ξεκίνησαν από τον περασμένο χειμώνα την προσπάθεια συγκέντρωσης άχρηστων πλαστικών μπουκαλιών κυρίως, καθώς και κάθε είδους πλαστικού για ανακύκλωση.
Μέχρι στιγμής

έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 πλαστικά μπουκάλια, προσπάθεια που καταβάλλουν μόνες τους γυρνώντας σε όλες τις γωνίες του νησιού.
Τα μέλη του σωματείου νοικιάζουν με δικά τους χρήματα μια μικρή αποθήκη στο νησί, στο χώρο της οποίας συγκεντρώνουν σε κάδους κατασκευασμένους από σύρμα και σε τσουβάλια από δίχτυ τις ανακυκλώσιμες ποσότητες.
Στο σχεδιασμό τους πλέον είναι να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με τη συγκέντρωση άχρηστων ποσοτήτων αλουμινίου, όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, που επίσης θα οδηγούν στην ανακύκλωση.
Για την υλοποίηση του στόχου τους τα μέλη του σωματείου υπέβαλαν αίτημα στη Δημοτική Αρχή Σκιάθου, προκειμένου να τους παραχωρηθεί από το Δήμο μια μικρή έκταση ιδιοκτησίας του για να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου για την αποθήκη που ήδη χρησιμοποιούν.
Το αίτημα τέθηκε προς συζήτηση στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, με το Σώμα να εγκρίνει το αίτημα των αλλοδαπών γυναικών και τη Δημοτική Αρχή να δεσμεύεται σχετικά με την εξασφάλιση και την παραχώρηση στις γυναίκες μιας μικρής δημοτικής έκτασης.
Από πλευράς Δημοτικής Αρχής Σκιάθου ξεκαθαρίζεται ότι η εξεύρεση και η παραχώρηση του χώρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι, ωστόσο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος των αλλοδαπών γυναικών το συντομότερο δυνατό.
Στο μεταξύ, τα μέλη του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου «Πράσινη Αλεπού» αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στη διαδικασία συγκέντρωσης και αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών.
Οι ποσότητες που έχουν συγκεντρωθεί είναι πλέον μεγάλες και οι γυναίκες ήρθαν ήδη σε επαφή με ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης που εδρεύει στα Τρίκαλα και συμφώνησαν με τη διοίκησή της σχετικά με την παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών, πλαστικών προς το παρόν και αλουμινίου αργότερα.
Ωστόσο, εμπόδιο αποτελεί για την ιδιωτική εταιρεία το υψηλό κόστος μεταφοράς των υλικών με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της γραμμής, καθώς ο όγκος τους είναι μεγάλος.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, τα μέλη του σωματείου ζητούν από τη Δημοτική Αρχή Σκιάθου να τους διατεθεί μια πρέσα προκειμένου να συμπιέσουν τα συγκεντρωμένα ανακυκλώσιμα υλικά και να περιορίσουν στο ελάχιστο τον όγκο τους, για να μεταφερθούν με χαμηλότερο κόστος στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής εταιρείας ανακύκλωσης στα Τρίκαλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες μέλη του σωματείου «Πράσινη Αλεπού» είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθειά τους και σε αυτό το πλαίσιο αν δεν τύχουν της συνδρομής της Δημοτικής Αρχής του νησιού θα νοικιάσουν πρέσα για να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των συγκεντρωμένων πλαστικών μπουκαλιών και να πετύχουν χαμηλότερο κόστος για τη μεταφορά των ποσοτήτων στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής εταιρείας.
«Ξεκινήσαμε την προσπάθεια συγκέντρωσης πλαστικών κυρίως μπουκαλιών προς ανακύκλωση τον περασμένο χειμώνα» επισημαίνει το μέλος του σωματείου «Πράσινη Αλεπού» κ. Φρίντα Αγιώτη «ευαισθητοποιημένες όλες μας στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ξεκινήσαμε εθελοντικά και μέχρι τώρα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 πλαστικά μπουκάλια. Προσπαθούμε μόνες μας και αυτό είναι δύσκολο, διότι όλες μας έχουμε τις δουλειές μας. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένες να συνεχίσουμε και με το αλουμίνιο και να πετύχουμε το στόχο μας, καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά μας είναι πράγματι πολύ μεγάλη και συγκινητική» καταλήγει η κ. Φρίντα Αγιώτη.

Πηγή: Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου