Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ!

         Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Σκιάθου στην  Εβδομάδα  περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων (27 Μαρτίου - 3 Απριλίου)   «Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή»,  που για Έκτη συνεχή χρονιά  διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘η Σκιάθος’ υπό την αιγίδα  του Δήμου.  
          Η έναρξη της δράσης  έλαβε χώρα, στην οδό Παπαδιαμάντη, με τη  συμμετοχή των όλων των Συλλόγων Γονέων του νησιού, τον Σύλλογο Προστασίας ατόμων με ειδικές ικανότητες  Αλκή,  το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Garden Club. Η γιορτή περιλάμβανε το φύτεμα των παρτεριών της οδού, από τους Συλλόγους Γονέων, οι οποίοι και υιοθέτησαν τα παρτέρια και τοποθέτησαν ταμπελάκια, με τίτλους από διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη, το κόστος των οποίων καλύφθηκε από τον διοργανωτή Σύλλογο.  Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο και να  στείλουν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα σε ένα καμβά είκοσι μέτρων που στήθηκε για το υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής, υπό την καθοδήγηση των ζωγράφων, Ακρίβου Νίκου, Μιτζέλου Δέσποινας, Yvonne Ayoub και  Καριοφύλλη Παναγιώτη.
           Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόταση του  Πολιτιστικού Συλλόγου  ‘η Σκιάθος’   για το   Πρόγραμμα Υιοθεσίας, που σκοπό έχει την οριοθέτηση περιοχών ευθύνης από Συλλόγους, για την ενεργοποίηση και   φροντίδα, σε χρόνους πέραν της εβδομάδας καθαριότητας, έτσι καλύφθηκε η  δαπάνη από το διοργανωτή Σύλλογο, 12 ενημερωτικών πινακίδων με το όνομα του ανάδοχου Συλλόγου και την σχετική πληροφορία.
          Παράλληλες εκδηλώσεις φέτος  ήταν  η φιλοξενία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, που  παρουσίασε  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο  τα περιβαλλοντικά   προγράμματα  «To χαρτί και η ανακύκλωσή του»  και    «Οικόπολις»,  αφήνοντας  τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και εκδηλώθηκε αμφίδρομο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία. Με στόχο,  τη συνέχεια άσκησης πίεσης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘η Σκιάθος’, για την άμεση έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, διοργανώθηκε,  ημερίδα με θέμα την Ανακύκλωση. Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κ. Αλμπανόπουλος. Ο  κ. Αλμπανόπουλος είναι ο ιθύνον νους  του Ενιαίου Φορέα  Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεών Αποβλήτων Σύρου (ΕΦΔΣΑ),  του πλέον επιτυχημένου μοντέλου, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκδήλωση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

          Οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στην Εβδομάδα Καθαριότητας ήταν: 

v  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
v  ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
v  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΙ’
v  ΣΚΙΑΘΟΡΑΜΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΚΗ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 1ου και 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΑ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
v  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΩΝ
v  ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
v  GARDEN CLUB


  Έτσι με  επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις  περιοχές:  Μαντράκι,  Κρυφή Άμμο, Ελιάς, ‘Αγκιστρος, λίμνη Αγίου Γεωργίου,  οι παραλίες Λαλαριάς, άγιος Φλώρος και Άλιαστος του  Τσουγκριά, Ασέληνος, Λυγαριές, ρέμα και παραλία Λέχούνι
Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι περιοχές: Κουκουναριές,  Αγία Ελένη,  περιοχή Καλύβια,  Πάρκο-Αγ. Γεώργιος, Κολιός, Αχλαδιάς.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, κ. Κουκουλάκη, για την ενεργό συμμετοχή του, αφού με πρωτοβουλία του η Ένωση διέθεσε 18 εργάτες, αλλά και για τη φιλοξενία των συνεργατών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και του Αντιδημάρχου της Σύρου, στον κ. Χούμα Λάμπρο που διέθεσε το καΐκι του για τον καθαρισμό τριών παραλιών του Τσουγκριά όπως και τους  Γιαννίτση Γιάννη και Μαθηνό Διαμαντή που διέθεσαν τα σκάφη τους για τον ίδιο λόγο, και τέλος στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και συμμετείχαν στην δράση, κ. Αντωνίτσας Ηλίας, κ. Σταυρογιανόπουλος, κ. Τσουρός Λ.
Την δράση υποστήριξαν διαθέτοντας εργατικό δυναμικό, ο κ. Δερβένης, ο κ. Σαντίκος, ο κ. Καλαϊτζίδης, η κ. Κυβέρη.  

Με το πέρας της δράσης κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστολή εκ μέρους του  Πολιτιστικού Συλλόγου  ‘η Σκιάθος’, όπου κοινοποιούνται συγκεκριμένες  περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Επιστολή επίσης στάλθηκε και στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη Γιάννη, προτείνοντας την έκδοση οδηγίας, με σκοπό την απαγόρευση χρήσης του φελιζόλ, από τα αλιευτικά σκάφη, υλικό μη ανακυκλώσιμο, και ιδιαίτερα ρυπογόνο, αφού η διασπορά του, καθιστά αδύνατη την συλλογή του. Τέλος με πρωτοβουλία του Συλλόγου στάλθηκε επιστολή, που συνυπογράφουν και άλλοι Σύλλογοι,  προς την ΕΤΑ, με σκοπό τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του Ξενία.
 Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εθελοντών,  δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, οι συμμετέχοντες, μέλη συλλόγων, μαθητές σχολείων αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συμπράττοντας μ' αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια συγκέντρωσης και απομάκρυνσης  σκουπιδιών, απέδειξαν πως μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος δικής μας υπόθεση.
          Η ομάδα καθαριότητας του Δήμου υποστήριξε την όλη δράση με υλικά και συντονισμένη και εντατική παρουσία. Οχήματα και μηχανήματα του Δήμου σε καθημερινή βάση μεταφόρτωναν την συγκομιδή πολλών  τόνων απορριμμάτων προς το Χυτά.
          Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας  ήταν τόσο αισθητικό, όσο και εκπαιδευτικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει η επικρατήσει η  αντίληψη για  την άμεση ανάγκη  βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
           ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ δεν είναι ζήτημα µιας  μικρής ομάδας ανθρώπων. Είναι ζήτημα δικό µου και δικό σου, δικό µας, ζήτημα όλων των ανθρώπων.

  
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «η Σκιάθος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου