Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου της Α.Κ.Π.Σ. για το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην 15η Συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου 2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου έθεσε τα παρακάτω θέματα στην προ ημερησίας συζήτηση.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό σε έναν τουριστικό Δήμο όπως είναι η Σκιάθος, σε ένα νησί που όλοι μας άμεσα ή έμμεσα ζούμε από τον τουρισμό να υπάρχει στην κατ’ εξοχή τουριστική περίοδο (Ιούλιο- Αύγουστο) πλήρης απουσία αρχής και διοίκησης. Είναι απαράδεκτο σε σε ένα Δήμο που από ο πληθυσμός του από 5.000 φτάνει τους θερινούς μήνες στις 30.000 , αντί να υπάρχει αυξημένη παρουσία του Δημάρχου και των συμβούλων όλες τις ώρες της ημέρας, αυτοί να επικαλούνται επαγγελματικές υποχρεώσεις και να απουσιάζουν. Προεκλογικά δεν ακούσαμε κανέναν να λέει ότι θα ασχολείται με τα δημοτικά θέματα εάν και όποτε έχει ελεύθερο χρόνο. Όλοι υποσχεθήκαμε και ορκιστήκαμε ότι θα φροντίζουμε για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Δήμου μας.
Που είμαστε λοιπόν;; Που είναι η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής;;;
Που είμαστε το καλοκαίρι και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες οικονομικές στιγμές;;;
Που είμαστε τώρα που μας χρειάζεται περισσότερο ο πολίτης, ο επιχειρηματίας και ο επισκέπτης;;;.
Δεν ζητούμε απάντηση. Θέλουμε όλοι μας να σκεφτούμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Ένα μόνο να σημειώσουμε.
Εμείς αφήνουμε τα κενά που θρασύτατα έρχονται να καλύψουν οι αυτοχριζόμενοι ευγενικώς προσφερθέντες επαϊωντες σωτήρες του νησιού μας.
----------------------------------------------------------------------------------------
Εξ αιτίας αυτής της διάλυσης χάσαμε την άδεια του ραδιοσταθμού. Χάσαμε την άδεια λειτουργίας επειδή δεν βρέθηκε κάποιος μέσα στο δήμο να στείλει στις αρμόδιες αρχές την συχνότητα και τον τόπο εκπομπής του σταθμού μας εγκαίρως. Χάσαμε την άδεια του μόνου τρόπου ενημέρωσης των Σκιαθιτών, το μέσο που αποδεδειγμένα αγαπούσαν και παρακολουθούσαν όλοι οι Σκιαθίτες και όχι μόνο.
Ζητούμε την άμεση κινητοποίηση και εξεύρεση τρόπου επανάκτησης της άδειας. Ακόμη ζητούμε, όπως έχει γίνει στους περισσότερους δήμους, να μεταδίδονται τα δημοτικά συμβούλια και μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ (live stream).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχετικά με το πρόβλημα του νερού
έχουμε να δηλώσουμε ότι και πάλι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των Σκιαθιτών και των επισκεπτών. Κρύβεται ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ πίσω από την ισχύουσα απαγόρευση χρήσης , τοιχοκολλήθηκαν όπως και πέρυσι στο τέλος Αυγούστου μικρές ανακοινώσεις εδώ και εκεί ότι το νερό του δικτύου είναι μη πόσιμο και όλοι ησύχασαν. Πέρυσι τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ υποσχέθηκε ότι σε 3 μήνες το πρόβλημα θα λυθεί με την σύνδεση της νέας γεώτρησης του Αγίου Αντωνίου. Δεν έγινε . Αλλά και να γινόταν τα απλά μαθηματικά άλλα λένε. Όταν οι ανάγκες μας τον Αύγουστο πλησιάζουν τα 3500 κυβικά νερού ανά ημέρα και η νέα γεώτρηση θα δίνει το πολύ 1000 κυβικά ημερησίως , αναμειγνύοντάς τα πάλι ο υδράργυρος θα είναι πάνω από το όριο ασφαλείας. Αυτό που έπρεπε να επιδιωχθεί από την αρχή ήταν η χρηματοδότηση της ήδη υπάρχουσας μελέτης για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου αφού αποδεδειγμένα χάνουμε σε διαρροές πάνω από το 30% του νερού.
Ζητούμε, αφού το νερό που φτάνει στις βρύσες μας είναι επικίνδυνο, άμεσα η ΔΕΥΑΣ να μειώσει κατά 50% το τιμολόγιό της και παράλληλα να ψηφίσει κοινωνικό τιμολόγιο όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης ανά την Ελλάδα .
Δεν μπορούμε να δεχτούμε τυχόν άρνηση της πρότασής μας με το αιτιολογικό της μείωσης των εσόδων της υπερχρεωμένης ΔΕΥΑΣ αφού στη συνεδρίαση του ΔΣ την Παρασκευή 13-7-2012 χαρίσθηκαν εντελώς αυθαίρετα και με υποκειμενικά κριτήρια δεκάδες χιλιάδες βεβαιωμένων οφειλών.
Ας σημειωθεί ότι από τους ΚΑΠ του Δήμου Σκιάθου παρακρατούνται κάθε χρόνο 200.000 ευρώ για το δάνειο της ΔΕΥΑΣ τα οποία δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στους ισολογισμούς του Δήμου στις απαιτήσεις.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Αν και υπάρχουν πολλά θέματα όπως το λιμάνι, η άσχημη εικόνα γύρω από τις πύλες εισόδου (λιμάνι- αεροδρόμιο) που είχαμε θίξει από τον χειμώνα αλλά δεν έγινε τίποτα, η καθαριότητα που δυστυχώς δεν ήταν επαρκής φέτος , θα κλείσουμε αναφέροντας κάτι σχετικά με τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας.
Όπως όλοι θα θυμόσαστε από τον Ιούνιο του 2011 ζητούσαμε την συμμετοχή μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ και κυρίως της κοινωφελούς εργασίας που εξασφαλίζουν κάποιες θέσεις με μικρές αποδοχές, 625Ευρώ μηνιαίως, αλλά που θα έδιναν ανάσα σε πολλούς άνεργους συμπολίτες μας και κυρίως νέα παιδιά.
Όπως όμως θα μάθατε η εντοπιότητα κρίθηκε σε επίπεδο νομού αν και εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι το πολύ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Βορείων Σποράδων .
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εγκριθούν όχι άτομα από το νησί μας αλλά από άλλες περιοχές, για πολλές από τις 50 αυτές θέσεις.

Δεν ξέρουμε αν θα αποδεχτούν τις θέσεις. Δεν ξέρουμε πως θα τα βγάλουν πέρα με τα 625 ευρώ έχοντας ενοίκια και οδοιπορικά.
Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι θα εργαστούν κανονικά, με συνέπεια , με τήρηση ωραρίου και μάλιστα ζητούμε από τον Δήμο να
ανακοινώσει έγκαιρα το πρόγραμμα απασχόλησής τους. Δηλαδή ποιός και πού θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Δήμος δεν μπορεί βάσει νόμου να προσλάβει προσωπικό γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σωστή αξιοποίηση των ατόμων που έρχονται.

Επίσης η ΑΚΠΣ αναφέρθηκε στην παράλειψη της δημοτικής αρχής να διοργανώσει εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 1944. Προτείναμε και έγινε αποδεκτό κατά τις εκδηλώσεις για την βύθιση του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ να γίνουν παράλληλα και εκδηλώσεις μνήμης της τραγωδίας του Αυγούστου του ’44.
Όσον αφορά στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα το σοβαρότερο αυτών που αφορούσε στην εκκαθάριση της Επιχείρησης Συγκοινωνιών, αν και επιμένουμε στην αρχική μας θέση ότι έπρεπε να οριστούν ορκωτοί λογιστές για την εκκαθάριση, αναγνωρίζοντας όμως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μη καταβολή εδώ και 2 χρόνια των δεδουλευμένων στους υπαλλήλους της επιχείρησης θα ψηφίζαμε θετικά . Αλλά εφόσον παρά τις πιέσεις μας ο Δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε ως προς τον χρόνο καταβολής των χρημάτων ψηφίσαμε παρόντες.
για την ΑΚΠΣ
η επικεφαλής
Αναστασία Φιλαρέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου